Hazai stratégiai program készül a koronavírus kutatására

2021. március 22. 11:08 | behir

Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programban többek között arra keresnek választ, hogy egyesek miért reagálnak érzékenyebben a vírus tüneteire.

 

– Az új típusú koronavírus okozta megbetegedések megelőzésével, korai diagnosztikájával és gyógyításával kapcsolatos kihívások minden eddiginél hangsúlyosabbá tették az orvostudomány kutatásainak szükségességét és a klinikai vizsgálatok szerepét. A kutatásban részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, az egyetemi klinikák, a megyei kórházak, összességében az egész magyar egészségügy – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

A program kidolgozásáról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Prof. dr. Mándl József akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke és Prof. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke egyeztetett 

– A cél az, hogy a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program komplex stratégiát jelöljön meg a COVID-19 vírus és az újabb mutációk által okozott megbetegedések és szövődmények kutatási irányaira – fogalmazott Kásler Miklós.

A szakmai program válaszokat keres például arra, hogy mi tesz egyes embereket érzékennyé a tünetek tartós fennmaradására.  Azt is vizsgálja, hogy a koronavírus és annak annak mutációi okozta fertőzések kiválthatnak-e krónikus szív-, idegrendszeri, daganatos vagy más szervi betegséget.

– A program kiemelten kezeli a gyógyulás, a felépülés lépéseit, a rehabilitációt, illetve vizsgálja a betegek egy részében különbözően kialakuló tartós tünetegyüttest. Ide illeszkedik a Post Covid-19 szindróma kutatása is, amelynek szakmai protokollját az emberi erőforrások minisztere iránymutatásával a napokban dolgoztak ki az érintett országos intézetek és szakmai kollégiumi tagozatok – áll a közleményben.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
17:06
FEL