Havi ötezer forintot költenek a hazai fiatalok mobilozásra

2018. június 8. 07:43 | behir

A fiatalok 59 százaléka saját maga fizeti a számláját – áll a K&H ifjúsági indexében. A 19-29 éves fiatalok körében 94 százalékos az érintőképernyős okostelefonok aránya, részben ezért lehet a jövőben éppen ez a korosztály a mobilfizetéseknél várható növekedés motorja.

Tehát szinte minden fiatalnak van okostelefonja vagy hagyományos mobiltelefonja, de meglehetősen nagy szórást mutatnak a mobilkiadásaik, derül ki az ifjúsági indexből.

 

Ki fizet?

 

A 19-29 évesek fejenként átlagosan 4800 forintos mobilszámlát hoznak össze havonta, de a korosztály idősebb tagjainál – a 25-29 éveseknél – már 5200 forintra rúgott átlagos az összeg. A fiatalok 18 százaléka letudja ezt a tételt havonta kevesebb, mint 2 ezer forintból, 23 százalékuk pedig 2-3 ezer forintot fordít erre.

Mindezek mellett viszonylag jelentős, 13 százalékos a 10 ezer forint feletti összegért mobilozók aránya is.

A fiatalok többsége – 59 százaléka – egyedül fizeti mobilszámláját, a diákok körében ugyanakkor alacsonyabb, 41 százalékos ez az arány.

Az országon belül vannak eltérések: míg a Budapestet is magában foglaló központi régióban csak a fiatalok 47 százaléka állja saját magának a mobilköltségeket, vidéken több mint 64 százalékuk. A fiatalok 41 százalékánál részben vagy teljesen valaki más fizeti a számlát: itt az esetek 70 százalékában ezek a szülők, 26 százaléknak pedig a házastárs, partner.

 

Laptop, plazmatévé

 

A kutatásból az is kiderül, hogy a mobiltelefon mellett a fiatalok 54 százalékának saját laptopja vagy notebookja is van, 39 százaléknak LCD- vagy plazmatévéje, 32 százalékuknak pedig asztali számítógépe.

Az elektronikai eszközök közül az okosóra és az e-könyv-olvasó kevésbé népszerű: sajátja mindössze a fiatalok 13 és 6 százalékának van.

 

Mobilfizetési forradalom jöhet

 

A kutatás szerint a jövőben a fiatalok egyre nagyobb része használja majd a mobiltárcás fizetési megoldást.

A pénzintézet tavaly vezette be a mobiltárcát, amelynek lényege, hogy a bankkártya fizikai jelenléte nélkül, úgynevezett NFC funkcióval ellátott okostelefonnal is biztonságosan és gyorsan lehet vásárolni a kártyás terminálokkal ellátott üzletekben. A K&H adatai szerint idén március végéig 152 530 alkalommal fizettek mobiltárcával.

 

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

Itthon

FEL