Hatvan nap a hatvanadik évfordulóra

A Békéscsabai Jókai Színház bejárata fölötti LED-falon naponta többször, különböző időpontokban elhangzik egy-egy vers.

Hatvan napon át tartó megemlékezéssel tiszteleg a Békéscsabai Jókai Színház az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója előtt. Az ünnepségsorozat már október elsején kezdetét vette.

Múlt hét szombat óta naponta többször, különböző időpontokban elhangzik egy-egy vers, naplórészlet és más korabeli írás a színház bejárata fölötti LED-falon. Seregi Zoltán színházigazgató elmondta, a főtéren emellett a hatvan évet szimbolizáló járóköveket is elhelyeznek, amelynek az elején egy átlyukasztott zászló, a végén pedig Békéscsaba ’56-os hőse, Fekete Pál portréja várja majd azokat, akik az útvonalon végiglépkedve szeretnék leróni tiszteletüket a forradalmárok előtt. 

A Bárka című irodalmi folyóirat következő, október 10-én megjelenő száma a hatvan évvel ezelőtti, elsősorban Békés megyei eseményeket idézi fel. Elek Tibor főszerkesztő emellett korabeli dokumentumok, valamint Fekete Pál, az akkori megyei forradalmi bizottság elnöke visszaemlékezéseiből dramatizált ünnepi műsort állított össze, amelyet Tege Antal rendez. Elhangzott, a színház fontos szerepet töltött be a forradalomban, hiszen a színészklub volt a forradalmi bizottság működésének helyszíne, illetve itt készítették elő az október 26-i tüntetést is. A Forradalom és színház című előadást október 22-én délután négy órakor mutatják be a Vigadóban.

A történelmi eseményeket a fiatalokhoz is igyekeznek majd közel vinni. A Szabad(ság) Egyetem elnevezésű rendhagyó irodalomórát tizenegy békéscsabai középiskolába viszik el, a Mozgó Megemlékezések program során pedig Békéscsaba azon településrészeit járják be, ahol 1956-ban is zajlottak események. Ezalatt korabeli teherautóval járják be a városrészeket, amelynek platóját színpadként használva mindenhol műsorral emlékeznek meg a hatvan évvel ezelőtt történtekről. Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a város számára a tisztelgés mellett az is fontos volt, hogy a színház próbálja megszólítani a fiatalokat, hogy „tudjanak meríteni abból a hazaszeretetből, amely 1956-ban átitatta az országot”.    
 

Megosztás:

Címke: