Hasznos információk földrengés esetére

2023. június 15. 14:04 | behir.hu

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, ennek ellenére erős rengések időnként előfordulnak hazánkban is. Mivel az elmúlt időszak romániai földrengései nálunk és érezhetők voltak, és akár külföldi utazásaink során is tapasztalhatunk ilyet, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegyűjtötte a földrengéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 
Hogyan érzékelhetjük a földrengést?

Ez lehet gyenge, néhány másodpercig tartó rezgés, amelyet intenzív, többirányú rázkódás követ, morajló, vagy esetleg bőgő hanggal. A földrengést megelőzni, elkerülni nem lehet, de felkészülhetünk rá.

 

A felkészülés lépései

Ismerjük meg, mit kell tennünk földrengéskor és készítsük fel gyermekeinket is. Ha az iskolában éri őket földrengés, kövessék a pedagógusok útmutatásait és nagyon fontos, hogy ne maradjanak egyedül! A lehetőséghez mérten a nagyobbak megtanulhatják a veszélyhelyzeti magatartásmódokat, az elsősegély-nyújtási ismereteket, valamint a kézi tűzoltó-készülékek használatát.

Az éghető anyagokat, a házi vegyszereket tartsuk távol a fűtőtestektől és a nyílt lángtól. A fontos iratokat és megtakarításainkat, értékeinket egy tűzbiztos dobozban tároljuk. A menekülési útvonalakat mindig hagyjuk szabadon!

Gyakori rengések, vagy kockázatos földrész esetén mindig legyen készenlétben: vastag ruha, cipő, kesztyű (ezek megvédhetnek meneküléskor az éles törmelékektől, szilánkoktól, hideg időjárástól); elsősegélydoboz; tűzoltó-készülék; a családtagok és a segítő szervek telefonszáma. A veszélyhelyzeti csomagban mindig legyenek gyógyszerek, élelmiszerek, meleg ruházat és tisztálkodáshoz szükséges kellékek.

 

Mit tegyünk földrengés esetén?

Amíg tart a rengés, ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (ledőlő kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt). Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni az ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. Keressünk menedéket az asztalok alatt, az ajtókeretben, a szoba sarkában.

 

Mit tegyünk földrengés után?

Figyeljünk az esetleges utórengésekre. A főrengést követő utórengés általában kevésbé veszélyes, de az erőssége a főrengéséhez hasonló lehet. Utórengés a főrengést követően azonnal, de akár órákkal, napokkal, hetekkel, vagy egy hónappal később is bekövetkezhet. 

Vigyük magunkkal az előre összekészített csomagunkat. Kövessük a veszélyhelyzeti híradásokat. A telefont csak veszélyhívásra használjuk. Maradjunk távol a romos területektől. Ha tudunk, segítsünk a bajba jutott embereken, de ne mozdítsuk meg a súlyosan sérülteket, kivéve, ha közvetlen életveszélynek vannak kitéve. Takarítsuk fel a kiömlött üzemanyagot, vegyszert, vagy az egyéb gyúlékony anyagokat, valamint elemlámpával ellenőrizzük, majd zárjuk el a gáz- és elektromos-hálózatot. Maradjunk védett helyen, amíg tart a rengés.

Ha autóval közlekedünk, álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól és maradjunk az autóban.

Mindig őrizzük meg nyugalmunkat, ha tudunk segítsünk másokon és őket is nyugtassuk meg! A lehetőségeinkhez mérten, mindenre legyen megfelelő biztosításunk!

 

További információk a 7.Tv Aktuális című műsorában: 

 

 

További programok »

Életmód

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL