Háromméteres körben pusztít a villám, ha például egy családi házba csap

2019. augusztus 3. 10:37 | behir

A nyári viharok idején megsűrűsödtek a villámlások. Volt olyan zivatarzóna idén nyáron, ahol egy óra alatt mintegy 40 ezer villámot számoltak össze – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Éppen ezért a családi házaknál is ajánlott a villámhárító.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a műsorban elmondta, ha egy tárgyba belecsap a villám, akkor körülbelül háromméteres a veszélyzóna. Ez azt jelenti, hogyha valaki a tárgy körüli háromméteres körzetben tartózkodik a villámcsapás idején, áramütés érheti. Vihar esetén egyrészt ezért, másrészt azért nem szabad fa közelében tartózkodni, mert a leszakadó faágak is sérülést okozhatnak.

Abban az esetben, ha a házat éri villámcsapás, az bejuthat az épület elektromos rendszerébe. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat három kategóriára osztja a villámvédelmet, amely az építményeket illeti. Az egyik kategória a családi házaké, amelyeknél nem szükséges, de ajánlott a villámvédelem.

A másik azon építményeket foglalja magába, amelyeket a jogszabályban megadott fokozatú villámvédelemmel kell ellátni, a harmadikba pedig azok tartoznak, amelyeket egy magyar szabvány szerint kell ellátni villámvédelemmel.

A családi házak esetében azért ajánlott a védelem, mert ha közvetlenül éri a házat a villámcsapás, és az elektromos hálózat nincs karbantartva, akkor az elektromos berendezésekben komoly károk keletkezhetnek. Fontos érintésvédelemmel ellátni az elektromos készülékeket, ugyanis ennek hiányában villámcsapás esetén áramütést okozhatnak, amely halálos lehet.

A villámvédelemmel kapcsolatban minden tőlünk telhetőt tegyünk meg annak érdekében, hogy saját testi épségünket és anyagi javainkat megvédjük, még akkor is, ha a védelem nem kötelező, hanem csak ajánlott. Az elektromos hálózat felülvizsgálatát bízzuk szakemberekre!

Sokszor előfordul, hogy egy lakóépület tetőszerkezetébe csap bele a villám, és felgyullad. Az elsődleges óvintézkedések mindig segíthetnek, hogy ne terjedjenek el a lángok, tehát minden olyan intézkedés, amellyel oltani, csillapítani lehet a tüzet. Ha a tűz mégis továbbterjed, az épületet áramtalanítani kell, és a gáz elzárása elengedhetetlen. Vízzel oltani csak és kizárólag abban az esetben szabad, ha már meggyőződtünk arról, hogy az épület áramtalanítása megtörtént – hívta fel a figyelmet Dóka Imre.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

 

FEL