Háromezer forinttal tartozott, 83 ezret vettek el tőle

2024. április 18. 12:07 | behir.hu

Rablás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő 19 éves büntetett előéletű békéscsabai férfival szemben, aki egyik ismerősét, egy akkor 17 éves telekgerendási nőt rabolt ki.

A sértett és a barátnője 2023. október 26-án, az esti órákban Békéscsabán, egy bevásárló központban tartózkodtak, ahol összetalálkoztak a terhelttel, valamint baráti társaságával. A beszélgetés során a sértett számon kérte a terhelten, hogy miért nem adta meg részére a 3.000.-Ft összegű tartozását, amely miatt köztük kisebb szóváltás alakult ki; a férfi ennek okán neheztelt a sértettre. A két társaság ezt követően különvált egymástól, de még aznap, a késő esti órákban ismét találkoztak az Andrássy úton, az egyik, akkor már bezárt italmérő hely előtt. Innen a társaság tagjai a buszpályaudvar aluljárójába, majd az ott lévő mosdóhelyiségbe mentek. Itt a terhelt társaságában lévő egyik nő megkérdezte a sértettet, hogy tud-e részére 1.000.-Ft-ot kölcsönadni.

A sértett a vállán lévő a táskájából elővette a pénztárcáját – amelyben 83.000.-Ft készpénz volt –, hogy a kért összeget átadja, ekkor azonban a terhelt jogtalan eltulajdonítási szándékkal kikapta a pénztárcát a kezéből. A sértett azonnal a pénztárcája után kapott és ő is ráfogott a pénztárcára, az így kialakult dulakodás következtében a sértett a földre került, és „magzatpózban” a hasához szorította a pénztárcáját. A terhelt a cselekményével ekkor sem hagyott fel, a pénztárcát erőteljesen rángatva továbbra is megpróbálta kitépni azt a sértett kezéből, aki ekkor már folyamatosan segítségért kiabált. A terheltnek végül sikerült a sértett kezéből a pénztárcát kitépnie, azután a helyszínről futva eltávozott. A terhelt menekülés közben a sértett pénztárcájából a készpénzt kivette, a tárcát pedig eldobta, azt végül a sértett barátnője, a helyszín közelében megtalálta és a sértettnek visszaadta. Az okozott kár nem térült meg.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az elsőfokú ítéletének kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül indítványt tett arra, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg a sértett által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt, azaz kötelezze a terheltet a sértett részére okozott kár megtérítésére.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL