Három várost köt majd össze a Zöld folyosó

Békés, Békéscsaba és Gyula között alakítják ki a vízi utat.

Három Békés megyei várost kötne össze a Zöld folyosó projekt a Modern Városok Program segítségével. Összesen 40 km-es szakaszon rehabilitálnák az Élővíz-csatorna környékét.

"Az összefogásban hiszünk, a három város vezetése az együttműködés talaján áll” – foglalta össze dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a Zöld folyosó projektjének filozófiáját, amely a tervek szerint Gyulát, Békéscsabát és Békést kötné össze. Békéscsabán, úgynevezett mini kikötők létesítését szorgalmazott Szarvas Péter azon a sajtótájékoztatón, ahol a települések terveit vázolták fel.  Békéscsaba polgármestere fontosnak tartja a víz mentén haladó sétányok felújítását, hidak rendbetételét is, de már zajlik a Munkácsy-negyed tervezése is. 

– Az elvi támogatást megkaptuk, rajtunk áll és miénk a feladat, hogy kidolgozzuk részletesen a programelemeket. Az idei év elegendő lesz arra, hogy összeállítsa mindhárom város azt: mit szeretne tenni azért, hogy minél inkább hajózható, csónakázható, kenuzható, vagy kajakozható legyen az Élővíz-csatorna – fogalmazott kérdésünkre Szarvas Péter.

Hanó Miklós Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere az eseményen elmondta, a csatorna tisztásának az ideje, azért most jött el, mert a közelmúltban lett kész az új szennyvíztisztító telep Békéscsabán. Hanó Miklós kiemelte, hogy a korábbi létesítmény jelentősen szennyezte és iszapolta a holtágat. Az alpolgármester hangsúlyozta, a kotrással a horgászoknak is plusz attrakciót tudnak nyújtani, ugyanis a kitisztított mederben a kishalak is meg tudnak majd telepedni.

A folyó 40 km-es szakaszát érintené a tervezett fejlesztés, amivel a városokat összekötő új turisztikai attrakció jönne létre. Ennek köszönhetően több turista érkezhet a régióba – tájékoztatott Kónya István, Gyula alpolgármestere. Itt többek között egy kikötőt is építenének a Törökzug mögötti területen, valamint sétányokat alakítanának ki a csatornánál.

– Az alsó és a felső körgáti zsilipet, valamint a Budai Nagy Antal utcai hidat szeretnénk újjá építeni, az Erkel Gimnáziumnál egy gyalogoshidat építenénk. Ezekre mind megvan az engedélyes terv. A Pálffy utcánál is szeretnénk egy gyalogoshidat a jelenlegi vashíd helyett. Ezen túlmenően a Halász csárdától a zeneiskoláig mindkét oldalon rendbetennénk a parkokat – ismertette a további terveket dr. Görgényi Ernő.

Békésen is számos fejlesztést terveznek, erről a Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke és egyben Békés polgármestere, Izsó Gábor adott tájékoztatást. Zsilipek, hidak átépítése, sétányok, vízi színpad és futópálya létrehozása is szerepel a tervekben.

– Olyan öko-látogatóközpontot tervezünk, ami bemutatja a vízi világot, a vízi életmódot, a halakat, illetve azoknak az állatokra biztosít rálátást, amelyek a víz közelében élnek. Az elképzelések szerint egy hatalmas nagy panorámaablakkal a vízre nézve szálláshelyeket építenénk ki – vázolta Izsó Gábor.

Orbán Viktor miniszterelnök békéscsabai látogatásakor kiemelkedő lehetőségnek tartotta az Élővíz-csatorna rehabilitációját – hangzott el a sajtótájékoztatón. A három várost összekötő Zöld folyosó program várhatóan jövőre veszi kezdetét. Első szakaszban a folyó medrének kikotrását, valamint a partszakasz rendbetételét végeznék el.

Megosztás:

Címke: , , , ,