Három város a kézilabdáért

2016. május 19. 15:41 | behir.hu

Országosan egyedülálló összefogás jellemzi Békéscsaba, Békés és Gyula kézilabda sportját. A klubok vezetői közös stratégiát dolgoznak ki annak érdekében, hogy tovább erősítsék a sportág régiós és országos szerepét.

Tavaly novemberben három Békés megyei város meghatározó egyesületei a közös együttműködés mellett döntöttek. Így jött létre egy dokumentum, amely bemutatja a regionális helyzetet és összefoglalja a fejlesztési célokat.

- A legmagasabb szinten képviselteti magát ez a sportág itt Békés megyében, bízzunk abban, hogy az az országos koncepció, ami a kézilabdával kapcsolatosan elkészült, ami körvonalazódik, abba Békés megye is be tud kapcsolódni - ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az együttműködés révén életre hívott konferencián Gajda Róbert kormánymegbízott azokat, akik a térség kézilabda sportjáért dolgoznak. Az összefogás nemcsak a megyeszékhely szempontjából jelentős lépés.

- Hosszútávon bekövetkező változások alapjait próbáljuk most letenni. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak városi szinten, hanem akár régiós, akár megyei szinten is versenyképes kézilabdasportunk lehet Békéscsabán, Békésen, Gyulán, ezért ezeket a lépéseket meg kell tenni – emelte ki Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági-, oktatási és sportbizottság elnöke.

A közös munka egyik alapja, hogy a klubok egymást segítve keressék azokat a lehetőségeket, amelyek a sportág előremozdítását szolgálják.

- Szükség van arra, hogy új felületek jöjjenek létre, olyan sportlétesítmények, ahol edzéseket, mérkőzéseket lehet megtartani, amelyek szolgálják a versenysportot, a szabadidősportot, az utánpótlás-nevelést. Nagyon fontosnak tartom, hogy a meglévő csarnokok, felületeink folyamatosan fejlődjenek, javítsuk a szurkolók, a mérkőzéseken közreműködők kiszolgálását – hangsúlyozta Fülöp Csaba, a csabai kluib gazdasági vezetője.

Az országos stratégia, valamint a Békés megyei fejlesztés az infrastruktúra mellett az utánpótlás-nevelésre, a sportegészségügyre és a doppingellenes tevékenységre, valamint a szakemberképzésre helyezi a hangsúlyt. A konferencián a sportág neves szakemberei is jelen voltak, hiszen Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezető igazgatója is tiszteletét tette az alkalmon.

 

 

FEL