Harmincnégy évet dolgozhat az életében egy átlagos magyar

Kevesebb időt töltenek munkaviszonyban a magyarok, mint az EU-átlag, de így is előreléptünk az unió utolsó helyéről.

Közel 34 évet, egész pontosan 33,7 évet dolgozhat az élete folyamán egy mostani magyar fiatal – számolta ki az Eurostat. Az unió statisztikai hivatala azt nézte meg, hogy egy 15 éves – vagyis aki a lehető legfiatalabb ahhoz, hogy legálisan dolgozni kezdhessen – várhatóan mennyi időn keresztül állhat majd munkaviszonyban vagy dolgozhat bármilyen más módon.

Vagyis azt az időszakot nem számítják, amíg tanul, munkanélküli, vagy épp a gyerekvállalás miatt nem dolgozik, akkor sem, ha amúgy van munkahelye, és persze azt is belekalkulálják mindebbe, hogy sokan még az előtt meghalnak, hogy elérnék a nyugdíjkorhatárt.

A magyar adat elmarad a 36 éves EU-átlagtól, de még így is sokkal több munkával töltött időt jelent, mint az egy generációval korábbi mutató. 2000-ben még csak 27,5 aktív évre számíthattak az akkori 15 évesek, ez a mostani EU-tagok között az utolsó helyet jelentette. Azóta már nyolc ország is mögénk került a listán.

Az EU-ban a legtöbbet a svédek, a hollandok és a dánok dolgoznak (41,7, 40,1, illetve 39,6 évet), a legkevesebbet pedig, mintegy 32 évet a görögök, a horvátok és az olaszok.

 

Forrás: HVG

 

Megosztás:

Címke: , ,