Harmincezer diákot is veszíthetnek a nyelviskolák

2020. szeptember 16. 12:15 | behir

Az idén húsz-harmincezer diákot biztosan elveszítenek az online és hagyományos tanfolyamokat szervező nyelviskolák – mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

Az év első felében mintegy hatezerrel kevesebb nyelvvizsgával kapcsolatos támogatást igényeltek a Magyar Államkincstárnál (MÁK) 2019 azonos időszakának 16 ezer igénylése után – közölte a Világgazdasággal az államkincstár –, a közlekedési alapismeretek tanfolyami és vizsgadíjához nyújtott támogatási kérelmek száma pedig 2450-nel, mintegy 12 ezerre esett.

A csökkenés hátterében a koronavírus-járvány első hulláma állhat, amikor bezártak a nyelviskolák, és gyakorlatilag az autósiskolákban is megállt az oktatás. A KRESZ- és nyelvvizsgákra befizetett tanfolyami díjakból több mint 767 millió forintot utalt vissza támogatásként az államkincstár, míg 2019 első fél évében valamivel több, mint egymilliárdot. Az év első felében – a nyelvvizsgák főszezonjában – az akkreditált nyelvvizsgákra jelentkezők száma a korábbi évekének nagyjából a 60 százalékát tette ki – mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Ilyen rövid idő alatt ekkora visszaesés nem volt a nyelvvizsgák elmúlt két évtizedében.

A szakember szerint bizonyosan az okok között szerepelt, hogy az idén mintegy 20 százalékkal kevesebben jelentkeztek egyetemre. További ok, hogy a nyelvvizsga-amnesztia sok tízezer beragadt diploma megszerzését tette lehetővé nyelvvizsga nélkül, és az idei végzősöknek sem kellett nyelvvizsgázniuk. Pedig csaknem az utóbbi döntéssel egy időben jelent meg az a rendelet, amely a járványhelyzetre tekintettel lehetővé tette az online nyelvvizsgázást. Rozgonyi Zoltán tájékoztatása szerint sokkal kevesebb diák tanul nyelvet online és személyes tanfolyamokon, mint a korábbi években, az idén 20-30 ezer nyelvet tanulót biztosan elveszít a piac. Borítékolható, hogy megáll az a nagyon lassú felzárkózás a felnőtt lakosság nyelvtudásában az európai középmezőnyhöz, amelynek már voltak jelei.

A KRESZ-vizsga támogatásának bevezetése, azaz 2018. július 1. óta 1,3 milliárd forintot utaltak vissza a jogosítványszerzőknek – válaszolt a Világgazdaság kérdésére a MÁK. Az első sikeres komplex nyelvvizsga díjához, a térítésköteles emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához, valamint a nyelvvizsga-honosítási díj esetében (ez 2018. január 1-jétől érhető el) eddigmintegy 2,5 milliárd forintot igényeltek vissza a nyelvvizsgázók. 2019-ben a befizetett nyelvvizsga esetén legfeljebb 37 250 forint, 2020-ban pedig legfeljebb 40 250 forint lehet a támogatás. A KRESZ-vizsga esetében a támogatás legfeljebb 25 ezer forint.

A jogosítványszerzőknek júniusban engedményt tett az Innovációs és Technológiai Minisztérium: 180 plusznapot adott a veszélyhelyzet megszűnése után. Sokan kiesnek a 180 napos hosszabbításból – mondta Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke –, a kormányrendelet ugyanis csak azokra vonatkozik, aki 2020-ban kezdték el a tanfolyamokat. Sok tanuló azért áll meg a KRESZ-vizsga után, mert nem tudja finanszírozni a gépjárművezetést, amely óránként öt-nyolcezer forintba kerül.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL