Hány szabadnap jár részmunkaidős beosztottaknak?

Sok cégvezető és munkavállaló nincs tisztában azzal, hány szabadnap adható vagy vehető ki részmunkaidős foglalkoztatásban. A válasz valójában egyszerűbb, mint sokan gondolják: egy szabadnap egy szabad napot jelent, függetlenül attól, hogy hány órás beosztásban dolgozik az illető.

A munka törvénykönyve alapján részmunkaidős foglalkoztatás esetén ugyanannyi szabadság illeti meg a munkavállalót, mint teljes munkaidős munkaviszony esetén – írja a HRPortál. Gondolhatnánk, hogy egy 4 órás állásban a szabadság a teljes munkaidőre járó szabadság fele, vagyis egy négyórás munkanapra kiadott szabadnap esetén egy, egy 8 órás műszak idején kiadott szabadnap után két napot kell levonni az éves szabadságból. Valójában a rendes évi szabadság részmunkaidőben is teljes mértékben jár.

A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni, tehát olyan napra nem lehet, amelyen a beosztása alapján eleve nem végezne munkát.

Ha például valaki egy szakrendelőben heti 20 órában dolgozik másodállásban, szerdán és csütörtök 8, pénteken 4 órát, a szerdai és csütörtöki szabadnap ugyanúgy egy napnak számít, mintha pénteken venné ki a szabadságot. A szabadság kiadása a beosztástól függ: ha például az illető egy hétre elmegy nyaralni, az három szabadnapot jelent, mivel hétfő és kedd eleve nem munkanap számára, így az nem is vonható le az éves szabadságból.

 

Forrás: HRPortál/ Piac és Profit

Megosztás:

Címke: , ,