Hamis mosószereket árult, vádat emeltek ellene

2018. június 6. 11:19 | behir

A Battonyai Járási Ügyészség összesen 1257 rendbeli csalás és 117 rendbeli kísérlete miatt emelt vádat egy 40 éves budapesti férfi ellen, aki hamis mosószerekkel károsított meg országszerte több, mint ezer sértettet.

 

A vádlott 2014. év nyarától kezdődően vegyiáru nagykereskedelemmel foglalkozó cégektől 1 literes kiszerelésű, gyenge minőségű folyékony mosószert szerzett be darabonként 1 Euró áron, ezek kiskereskedelmi értéke 400.-Ft volt. Nagy mennyiségű, az általa megadott ábrát és feliratot tartalmazó öntapadós matricát csináltatott majd azokat a mosószert tartalmazó flakonokon – azok eredeti megjelöléseit eltávolítva – elhelyezte és ezzel azt a látszatot keltette, hogy azok a valósnál jobb minőségű tisztítószert tartalmaznak.

 

A vádlott – nyilvános adatbázisból történő gyűjtést követően – elsősorban kis településeken élő személyek nevét, címét és telefonszámát tartalmazó listákat készített, ezeket pedig átadta olyan személyeknek, akiket azzal bízott meg, hogy a listán lévőkkel a kapcsolatot telefonon felvegyék és az elkészített termékeket a vevők bizalmának elnyerését szolgáló valótlan közlésekkel jellemzően 2 990.- Ft/l áron értékesítsék.

 

A telefonáló személyek a sértetteket – a vádlottól kapott instrukciók szerint – tévedésbe ejtették: egyrészt magukat Magyarországon is piacvezető, mosószereket gyártó multicégek alkalmazottainak adták ki, másrészt azt állították, hogy a sértett azért nyerte a terméket, mert nyugdíjas, vagy, mert a vezetékes telefonszámát kisorsolták, és a termék ingyen van, csak a szállításért kell fizetni, illetőleg valótlan tájékoztatást adtak a mosószer eredetére, hatásfokára nézve is.

 

A telefonáló személyek tájékoztatták a vádlottat a megrendelésekről, aki magát esetenként egy futárszolgálat képviselőjének kiadva megjelent a sértetteknél az átragasztott címkéjű folyékony mosószerrel, azt átadta a sértetteknek és tőlük átvette az ellenértékeként meghatározott, jellemzően 2.000 - 3.000 Ft közötti összegeket; esetenként a tulajdonában lévő számlatömbből még elismervényt is adott. Amennyiben a sértett a mosószer átvételét megtagadta, a vádlott közölte, hogy feljelentéssel fog élni és a sértett nyugdíjából letiltásra kerül az összeg. A sértettek vagy önként vagy a vádlott előbbi kijelentéseire, estenként agresszív fellépésére a terméket átvették, és a vádlott által kért összeget kifizették.

 

A Battonyai Járási Ügyészség a férfit 1185 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, 85 rendbeli kísérletével, valamint 72 rendbeli a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével és 32 rendbeli kísérletével vádolja. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, 3 M Ft erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, illetőleg kötelezze a nyomozás során keletkezett 400.000.- Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL