Halak a nyomtatóból

Békéscsabai diákok ismerkedtek a legújabb digitális eszközökkel a megyei könyvtárban

A 3D-s és a tintasugaras nyomtató, valamint a GoPro kamera érdekelte leginkább a középiskolásokat az Első Digitális Témahét harmadik napján. A program célja, hogy az iskolai tananyagot informatikai eszközökkel egészítsék ki. A Békés Megyei Könyvtár január közepén nyitotta meg oktatótermét, ahol több olyan eszköz is található, ami szélesíti a gyerekek digitális ismereteiket.

A 3D-s nyomtatónak állandó hőmérsékletre van szüksége azért, hogy a nyomtatás közben az anyag ne száradjon meg túl hamar és ne folyjon szét – mondta el a könyvtár munkatára. A diákok egy kulcstartót is nyomtattak, majd a kezükbe is vették az elkészült tárgyakat. A Kós Károly Szakközépiskolából érkezők, már tanultak az eszközről, azonban eddig még nem látták, miként működik.

A könyvtár és a békéscsabai iskolák együttműködésnek köszönhetően az elsők között látogattak el a bibliotékába a szakközépiskola fotográfiát tanuló diákjai. Rácz-Juhos Andrea, tanár elmondta, hogy örömmel látja, hogy nagyméretű és tintasugaras nyomtatók is vannak a könyvtárban.  Valószínűnek tartja, hogy be tudja építeni a tananyagba az eszközök használatát.

A könyvtár pályázaton nyert közel 30 millió forintot az év elején digitális eszközparkja bővítésére. Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója közölte, hogy egyrészt az oktatást fogják segíteni ezekkel az eszközökkel, másrészt olyan könyvtári szolgáltatásokat tanítanak és mutatnak meg az iskolásoknak, melyek a könyvtár lehetőségeit viszik be az iskola falai közé.

Igény szerint a bibliotéka munkatársai a környező településekre is ellátogatnak az eszközökkel. Május végén például Orosházára készülnek elvinni a 3D nyomtatót. Az oktatótermet bárki szabadon használhatja nyitvatartási időben.

Megosztás: