Ha nincs deflektor, jön a bírság

Gazdák figyelem! Legjobb esetben is 100 ezer forintos büntetésre számíthat az, akinek nem megfelelő a vetőgépe.

Súlyos, 100 ezer és 150 millió forint közötti bírságot kaphatnak az idéntől azok a termelők, akik nem látják el vetőgépeiket poerelvezető adapterrel, úgynevezett deflektorral. Akár vetésben közben is ellenőrizhetik a gazdálkodókat.

Az idén már 100 ezer és 150 millió forint közötti bírságot kaphat az a termelő, aki nem használ deflektort pneumatikus vetőgépéhez és a szúrópróbaszerű helyszíni ellenőrzésnél rajtakapják – közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az idén a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői elsősorban az éves ellenőrzési terv alapján fogják ellenőrizni a termelőknél a technológiai vizsgálatoknál a deflektor meglétét, illetve használatát. Ezen kívül a felügyelők akár a szántóföldeken, vetés közben is ellenőrizhetik a termelőket a tavaszi munkáknál.

A deflektor egy porelvezető adapter, amely a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt és a magokról esetleg ledörzsölődött port egy csővezeték segítségével levezeti a talajra.

Megosztás:

Címke: , ,