Ha augusztus, akkor Perseidák – ma éjszaka lesz a leglátványosabb

2022. augusztus 11. 09:34 | behir

Ha augusztus, akkor Perseidák, és ha Perseidák, akkor a fűben hanyatt fekvés, boldog szemlélődés, és kívánságok hada. Ez a hónap a hullócsillagokról szól, aki csak teheti, az eget kémleli ilyenkor, és várja a fénycsóvákat.

Most a meteorraj maximuma augusztus 11-12 közötti éjszaka lesz, vagyis ez az az időpont, amikor érdemes a gyerekekkel szalonnát sütni, majd a parázsló tűz mellett az eget kémlelni, hogy a lehető legtöbb hullócsillagot láthassuk. 

Zavartalan azonban sajnos idén sem lesz a Perseidák maximuma, hiszen bár felhők vagy vihar várhatóan nem lesznek, a telihold erősen bezavarhat a szemlélődésbe. A fénye ugyanis zavaró lehet a “vadászat” közben. 

Aki teheti, érdemes a hullócsillagok rohamát egy olyan helyről nézni, ahol a lehető legkisebb a fényszennyezés. Ez a legideálisabb esetben olyan parkokban van, mely viseli a “csillagos égbolt park” címet, innen ugyanis a város zavaró fényei nélkül szemlélheti a lenyűgöző égi jelenséget. 

Forrás: koponyeg.hu

További programok »

Itthon

December végéig nyitva marad a békéscsabai strand

Felállítják a téli sátrat az 50 méteres medence fölé az Árpád fürdőben – erről döntött kedd reggeli ülésén a békéscsabai közgyűlés pénzügyi bizottsága. A strand év végéig biztosan nyitva tart, de hogy azt követően mi lesz, egyelőre nem lehet tudni – közölte Zsadon Endre, a fürdő igazgatója.
13:29
FEL