Gyuláról fotózták le a csehországi zivatarok fölötti vörös lidérceket

2023. augusztus 31. 14:02 | behir

Szűcs Gábor 420 kilométeres távolságból kapta lencsevégre szombat éjjel a csehországi zivatarok fölötti vörös lidérceket.

A vörös lidércek olyan magaslégköri ködfénykisülések, amelyek a másodperc tört részéig villannak fel a zivatarok lecsapó villámai fölött, azokkal egyidőben – írja az idokep.hu. A kialakulásokhoz szükséges elektromos térerősség nagyobb villámkisülések után alakulhat ki rövid időre a viharfelhő és az ionoszféra alsó határrétege – 100 km körül található – között.

Szombat éjjel Csehországban tomboltak heves zivatarok. Mintegy 420 kilométerre a zivataroktól, Gyulán tartózkodott Szűcs Gábor, akinek látványos felvételeket sikerült készíteni a zivatarok fölött kialakult vörös lidércekről.

– Most próbálkoztam először ilyesmivel és nagy örömömre szolgált hogy egyből ennyit sikerült lencsevégre kapni. Gyönyörű jelenségek – számolt be az időjárási portálnak Szűcs Gábor.

A vörös lidérceket szabad szemmel gyakorlatilag lehetetlen észlelni, mivel a felvillanás csupán a másodperc néhány ezred részéig tart. Fotózásuk emiatt nem egyszerű feladat.

 

Forrás: idokep.hu

További programok »

FEL