Gyuláról és Gyulán forgatott filmek lesznek láthatók az Almásy-kastélyban

2021. július 28. 14:00 - 22:30
Helyszín: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Gyula Kossuth Lajos u. 15
2021. július 27. 06:05 | behir.hu

A fürdővárosról és ott forgatott filmeket láthatnak a helyiek és a turisták szerdán délután a gyulai Almásy-kastélyban, este pedig a helyiek „házi mozija”, a Toldi kerül műsorra. A Gyulai Tematikus Filmnap díjtalan filmnézést biztosít mindenkinek.

Ugyanarra nézünk, mégis mást látunk a címe annak a tematikus filmnapnak, amely helyszíne a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A július 28-i (szerdai) esemény délután kettőkor kezdődik olyan rövidfilmekkel, amelyeknek bármilyen okból közük van a városhoz – tudatta közleményben a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nkf.. Műsorra kerül így többek között olyan drónfelvétel, amely a karanténidőszak alatt készült Gyuláról, de az Erkel emlékház fiataloknak kiírt videó pályázatának két legjobb alkotása, vagy az Erkel Ferenc visszaemlékezései alapján, ugyancsak az emlékházban, az azt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. által forgatott rövidfilm is. Ezek mellett helyi filmkészítők változatos műfajú alkotásai lesznek megtekinthetők. Nem véletlenül kapta a tematikus nap az Ugyanarra nézünk, mégis mást látunk címet: ugyanazt a Gyulát mutatják be a mozgóképek más és más szemmel.

A nap délutáni részében 14-20 óra között az Almásy-kastély hűtött fogadóterében, fotelben helyet foglalva láthatják az érdeklődők a videókat. 

Az esti programban a gyulai alkotók készítette Toldi című filmet vetítik. A 2019 szeptemberében bemutatott filmnek elsősorban helyi közreműködői vannak (a nagyközönség számára nem ismert szereplők mellett Szabó Tibi és Kara Misa a Magna Cum Laudéból), de feltűnik benne Koncz Gábor, Reviczky Gábor, Kovács István és az erőemelő Fekete László is. A 21 órára hirdetett filmvetítést megelőzően, fél kilenctől egy beszélgetést is rendeznek a film alkotóival.

A Gyulai Tematikus Filmnap délutáni és esti eleme is minden érdeklődő számára díjtalanul látogatható. A program megvalósítói szerint az este több egy sima filmvetítésnél; közösségi program, amelyet a gyulaiaknak szerveznek, ám várják arra a városban tartózkodó turistákat is. Az esti, piknik hangulatú vetítés helyszíne a kastélypark. A szervezők – akik ingyenes pereceket is biztosítanak a mozizáshoz – arra biztatják az érdeklődőket, hogy plédekkel, strandszékekkel, egyéb ülőalkalmatosságokkal érkezzenek. A Kastély Kávézó a vetítés végéig nyitva tart.

 

További programok »

Gyula

Egyedi kiállítás nyílt Gyulán

Az "Irgalmas nővérek" című kiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány ötlete nyomán jött létre. Az alapítvány egyik célja, hogy Gyula város helytörténetét, történelmi múltját, illetve nevezetes személyeit ismertesse meg a lakossággal.
2022. december 1. 19:19
FEL