Gyulán tartja vándorgyűlését a Magyar Levéltárosok Egyesülete

2019. szeptember 10. 08:49 | Papp Ádám Sándor

A Magyar Levéltárosok Egyesülete Gyulán rendezi meg éves vándorgyűlését szeptember 9-e és 11-e között. A fürdőváros második alkalommal ad helyszínt a gyűlésnek, ahol a három napos konferencián 180 tag vesz részt, számos külföldi vendég is jelen van az eseményen, többek között Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Németország és Románia képviseletében.

A számos nemzetközi résztvevő jelenléte is jelzi, hogy a vándorgyűlés fontos összekötőszerepet játszik a térség levéltárosainak életében - fogalmazott a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke. A konferencia központi témája idén a levéltárak és a közigazgatás, amely rendkívül aktuális - tette hozzá dr. Kenyeres István.

– A kormányzati intézkedések következtében az elektronikus ügyintézés egyre nagyobb teret kap, az e-iratok tömegessé válása nagy mértékben alakítja át a levéltárak munkáját. Fel kell készülnünk az e-iratok átvételére, feldolgozására és közzétételére, továbbá felkészültnek kell lennünk az elektronikus ügyintézések részvételében is. A cél ma már az, hogy a levéltárak használói ne csak a kutatásaik, hanem állampolgári megkereséseik kapcsán is elektronikusan intézhessék ügyeiket. A magyarországi levéltárosok sokat tettek anyagaik digitalizálásai érdekében, most éppen ilyen fontos lesz, az iratképzők elektronikus ügyintézési folyamatainak ellenőrzése mellett a levéltárak saját ügyintézésének is a modernizálása - hangsúlyozta az elnök.

A Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűle a kiemelt téma mellett a Nyitott Levéltárak országos programsorozatnak a tematikájához is kapcsolódik, amely nem más idén mint a fürdőkultúra, gyógyfürdő-turizmus és az utazások témaköre - amely megbeszélésére kiváló helyszín a fürdővárosként is ismert Gyula.

– A Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködben igyekszünk minél jobban kiaknázni a településünkben rejlő lehetőségeket. Gyula régóta a Dél-Alföld leglátogatottabb települése, fejlődése folyamatos, amit tanúsít az utóbbi 10 év alatt megduplázódott, mára közel 600 000-re nőtt vendégéjszaka szám is - emelte ki dr. Görgényi Ernő.

A hétfői plenáris ülést kedden a szekcióülések követik, majd szerdán a vándorgyűlés zárásaként a fürdőkultúra és a gyógyturizmus története kerül a középpontba.

További programok »

FEL