Gyulán szívesen kenguruztatnak

A koraszülött baba az édesanya csupasz bőrére fekhet.

Négy kenguruztatásra alkalmas széket kapott a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának koraszülött osztálya. Gyulán immár egy éve kenguruztatnak, sőt, hamarosan élőzenét is hallgathatnak majd a babák és anyukáik.

 

Pillanatnyilag három koraszülött baba és édesanyja használja a Békés Megyei Központi Kórház gyulai, Pándy Kálmán tagintézményében a kenguruztatásra alkalmas, dönthető, kényelmes karosszékeket. Dr. Abdulraham Abdulrab Mohamed neonatológus főorvos elmondta, a módszer lényege, hogy a stabil állapotú kissúlyú babákat, esetleg lélegeztetve, infúzióval is az édesanya csupasz mellkasára helyezzék. Az összebújás akár több órán át is tarthat, ha az újszülött állapota megengedi. A baba érezheti az anya illatát, hallja a szívdobogását, érintkezik a bőrflórjával, ami ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben, jobban szokja a kinti életet az inkubátorhoz képest.

 

Gitáros foglalkozás is hozzájárul a fejlődéshez

Gyulán immár egy éve kenguruztatnak és két hónapja szereztek be egy pályázatnak köszönhetően olyan dönthető, kényelmes székeket, amely már nemcsak a babának, hanem az anyáknak is kényelmes Ha szeretné, akár masszíroztathatja is a mama a fájó hátát. Sőt, mint dr. Abdulraham Abdulrab Mohamed elmondta, szeretnének ringató foglalkozást is tartani. Már találtak is olyan szakembert, aki hamarosan gyerekdalokat gitároz majd a kenguruztatás ideje alatt, így várhatóan a babák még gyorsabban gyógyulnak majd.

 

A terhességek 9 százaléka koraszüléssel ér véget

Az Európai Unió fejlettebb országaiban a terhességek mintegy 4-5 százaléka végződik idő előtt, Magyarországon ez az arány évek óta 8-9 százalék. A gyakran ezer grammnál is kisebb születési súlyú gyermekek életben tartása, majd megfelelő fejlődésük biztosítása különleges felkészültséget és műszerezettséget igényel. A kenguruztatás pedig szemléletváltást. Sokszor az orvosoknak és nővéreknek is nagy levegőt kell venniük ahhoz, hogy ki merjék engedni az apró babákat az inkubátorból. S ugyancsak bátorságra van szükségük a szülőknek, hogy meg merjék fogni az igen apró újszülöttjüket.

Megosztás:

Címke: ,