Gyulán elkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása

2020. február 14. 12:17 | behir

A helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosság erősítése, szemléletformálás Gyula városában címmel indult projekt a fürdővárosban, amelynek nyitórendezvényét február 13-án tartották a művelődési központban. A pályázat 16 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

Görgényi Ernő polgármester a rendezvényen elmondta: Gyulán másfél évszázados hagyomány, hogy a zöldgondolat a várospolitika szerves része. Hozzátette: ez nem csupán a településvezetők részéről megfogalmazott gondolat, hanem az itt élők igénye is.

Kiemelte, hogy a másfél évszázad alatt a városfejlesztési tervekben megjelentek a környezettudatosság szempontjai, a klímaváltozás és a látható természeti folyamatok pedig arra késztetnek mindenkit, hogy ezek között a keretek között gondolkozzanak.

– Ezért is volt fontos, hogy elnyertük ezt a KEHOP-os pályázatot, amelynek segítségével megfogalmazhatunk egy olyan stratégiát, amely iránymutatásokat ad, másrészt kereteket szab az elkövetkezendő évtizedek fejlesztéspolitikájának.

A polgármester hangsúlyotza: a célok elérése érdekében széleskörű egyeztetéseket folytatnak majd a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel, cégekkel, majd a beérkezett véleményeket értékelve alkotják meg a dokumentumot.

Forgó Gábortól, a projektet levezető Dipol Csoport ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a fürdőváros egy európai uniós pályázati projekt keretében nyerte a támogatást arra, hogy kidolgozza a klímastratégiát, illetve ehhez kapcsolódva szemléletformálódó programsorozatot rendezzen a következő egy évben.

A kétnapos workshop ennek a programsorozatnak az indulóeseménye, amelyre cégek, vállalatok, civil szervezetek vezetőit és dolgozóit várták. Az eseményen a szakemberek elsősorban olyan javaslatokat vártak, amelyeket beépíthetnek a készülő stratégiába.  

Patkós Csaba, a projekt vezető tervezője elmondta, hogy a workshop célja a társadalmi előtervezés elindítása volt. Az eseményen készítettek egy SWOT-elemzést a város erősségeiről, gyengeségeiről, valamint a következő évtizedekben kihasználható lehetőségekről és az olyan veszélyekről, mint például a nagy átmenő forgalom.

A vezető tervező hozzátette, hogy fontos elem a jövőkép alkotása, amely során megtervezik, hogyan nézzen ki Gyula városa a klímavédelem szempontjából 2030-ban. Emellett a tervezés során az üvegházhatású gázok kibocsátásáról is leltárt készítenek.

A klímastratégia a felsoroltak összességéből fog összeállni, és nagyjából egy év múlva készül el teljes egészében.

A szakember elmondta, a tervezés folyamatát workshopok és lakossági fórumok fogják kísérni, amelyeken a szélesebb publikum is részt vehet. 

Forrás: Gyulai Hírlap

 

További programok »

Gyula

Turizmus: Nagy lehetőséget kapott Gyula és Békéscsaba

Szeptember közepén jelent meg a turisztikai térségekről szóló kormányrendelet, amely marketing szempontjából jól beazonosítható területeket a települések nevesítésével határoz meg. A kormány korábban öt térséget nevezett meg, most tizenegyre bővült ez a szám, A turisztikai térségek meghatározásáról szóló kormányrendeletben a kormány Gyula és térsége néven nevesítette Gyula és Békéscsaba városát.
2020. szeptember 24. 16:10
FEL