Gyorsabb ítélethozatal várható a büntetőügyekben

2018. február 3. 17:54 | behir
Július elsején lép hatályba az új büntetőjogi perrendtartási kódex, mely a várakozások szerint gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az eljárásokat. A bűncselekmények előzetes beismerésének lehetősége például nagymértékben tehermentesítheti az igazságszolgáltatást.
Igencsak időszerű volt az új büntetőeljárási törvény, hiszen a régi jogszabályt csaknem száz alkalommal módosították az elmúlt években, és az Alkotmánybíróság is több mint egy tucat határozattal alakította az abban foglaltakat – mondta el a Híradó.hu-nak Frech Ágnes, a jogszabály-véleményezési munkacsoport elnöke. Kiemelte: az új eljárásjogi kódex megalkotásánál a legfontosabb szempont a gyorsaságra és a hatékonyság növelésére irányuló társadalmi elvárásoknak való megfelelés volt, a tisztességes eljárás követelményeinek és a sértettetek érdekeinek figyelembevételével. Az idén júliusban hatályba lépő törvény előkészítése, a bírói kar bevonásával 2015-ben kezdődött el, és a végső verziót 2017 nyarán fogadta el az Országgyűlés – emlékeztetett a bírónő.

A legnagyobb újításnak azt tartja, hogy a jövőben sokkal nagyobb tér nyílik a vádlottak számára a hatóságokkal való együttműködésre. Az új intézkedéseket részletezve elmondta, hogy a beismerés lényegében azt jelenti, hogy a vádlott elfogadja az ügyészség vádjait és lemond a további bizonyításról úgy, hogy egyezkedhetnek a büntetésről. Hangsúlyozta azonban, hogy mindig fontos szempont a sértett igényének kielégítése. Az eljárások gyorsabb befejezésével teljesül a bűnüldözési érdek és erősödik a bizalom az igazságszolgáltatás működésével szemben.

A terhelti együttműködésnek a nyomozás során létező különböző változatai, valamint a bírósági eljárásban az előkészítő ülésen született ítéletek idő- és költségmegtakarítást jelentenek. Ennek különös jelentősége a többvádlottas ügyekben van, mert aki az eljárás kezdetén beismer, vele szemben az eljárás befejeződhet, a sértett kára előbb megtérül, és a büntetés végrehajtása megkezdődik. Nyilván a gyakorlat fogja megmutatni, hogy az eljárás résztvevői kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel.

Az új kódex rendelkezései közül a bírónő szintén kiemelte az ülnöki rendszer megreformálását. A jövőben csak akkor vesznek részt ülnökök az eljárásban, ha az fiatalkorúak vagy katonák ellen folyik. Előbbi esetben a hivatásos bíró mellett két pedagógusból, pszichológusból vagy gyermekvédelmi szakemberből áll majd a bírói tanács, míg a katonai eljárásban éppen a sajátos életkörülmények miatt továbbra is katonai ülnökök vesznek részt a hivatásos katonai bíró mellett.

A bírák felkészítése már javában zajlik a július 1-jétől hatályos új büntetőeljárási törvényre. Jelenleg 140, az ország különböző részeiről delegált bírót oktatnak egy központi képzésen, ahol a jogszabály-előkészítésben és a tankönyvírásban is részt vevő bírók tartanak előadásokat. A továbbiakban pedig ők fogják felkészíteni a területi törvényszékeken és ítélőtáblákon dolgozó kollégáikat, ismertette a bírók továbbképzési struktúráját. A bírónő kijelentette: a bírói szervezet július 1-jére készen fog állni, hogy az új kódex alapján folytassa le a büntetőeljárásokat.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL