Gyöngybaglyok telelnek a kardoskúti pusztán

2021. február 11. 18:47 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nemrég rábukkantak egy új, telelő gyöngybagoly-párra a kardoskúti pusztán. A baglyok az Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepének közelében, egy elhagyott hodályban találtak otthonra.

Ettől a helyszíntől néhány kilométernyi távolságra, a kardoskúti Fehér-tó melletti kutatóház padlásán már évek óta lakik és sikeresen költ egy gyöngybagoly-pár. Lehetséges, hogy az elhagyott hodályban ugyanaz a pár, illetve annak szaporulata tölti most a telet, de arra is jó esély van, hogy egy újabb költőpárral gazdagodott a nemzeti park. 

A gyöngybagoly Európában általánosnak mondható, a kuvikhoz hasonlóan épületlakó faj. A padlásterek, elhagyott hodályok kifejezetten alkalmasak arra, hogy ott megtelepedjen. Tápláléka rendkívül széles skálájú, a rágcsálóktól kezdve a békákon, énekesmadarakon keresztül sok mindent megeszik, néha még halat is fogyaszt.

A gyöngybaglyok fiókáinak száma változó, erősen követi a táplálék mennyiségét. Pocokgradációs években akár 7-9 fiókát is felnevelhetnek, ha viszont kevés a táplálék, akkor csak 3-4-et.  

A kardoskúti pusztán a gyöngybaglyokon kívül réti fülesbaglyok és kuvikok is szép számban telelnek. A gyöngybaglyok megfigyelése sokkal nehezebb, mert nagyon félénk madarak, napközben elhúzódnak a legsötétebb helyekre, nem mennek ki a fényre.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL