Gyermekekre is rendkívül veszélyes a fertőző májgyulladás új megjelenése

2022. augusztus 14. 10:00 | behir.hu

Szakértők szerint új vírusvariánsról lehet szó, amelynek gyors terjedése mögött az általános felmelegedés áll.

Az országos tiszti főorvos a napokban körlevélben figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél. Müller Cecília ismertette, hogy 2022-ben augusztus elejéig 346 megbetegedés történt. Ez emelkedést jelent, az elmúlt években ugyanis rohamosan csökkent a hepatitis A-hoz köthető megbetegedések száma, míg 2016-ban összesen 699 eset volt, 2020-ban már csak huszonnyolcat regisztráltak.

Tavaly összesen 75 fertőzöttről számoltak be, ehhez képest idén hét hónap alatt 346 megbetegedés történt. Szakértők szerint egy új vírusvariáns jelenhetett meg Magyarországon. Ez a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet a gyermekekre nézve, akik a legtöbbször tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt ugyanakkor át is adhatják a vírust, amely az iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. 

A országos tiszti főorvos közlése szerint a betegséget országszerte sok helyen kimutatták, de a járvány főként Budapestet érinti, a 346 esetnek több mint a felét a fővárosból jelentették.

Forrás: Népszava, ATV

 

További programok »

Itthon

December végéig nyitva marad a békéscsabai strand

Felállítják a téli sátrat az 50 méteres medence fölé az Árpád fürdőben – erről döntött kedd reggeli ülésén a békéscsabai közgyűlés pénzügyi bizottsága. A strand év végéig biztosan nyitva tart, de hogy azt követően mi lesz, egyelőre nem lehet tudni – közölte Zsadon Endre, a fürdő igazgatója.
13:29
FEL