Gyerekek a fókuszban

K&H programja 2 éve segíti a hátrányos helyzetű gyerekeket.

Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 %-a él szegénységben – derül ki a KSH adataiból. Az állandó nélkülözéssel 130 ezer gyereknek kell szembenéznie és közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik.

A hátrányos helyzetű településeken élő gyermeknek nyújt segítséget a K&H egy 2014-ben elindított programjával. A vállalat négy kiemelt támogatás területen segít: egészségügy, a fiatalok oktatása, az előadó-művészet és a sport területén. A K&H közleményben számol be arról az öt dologról, ami ezen gyerekek számára álom:

Elsőként a zöldség és gyümölcs az, ami hiányzik egy nehéz körülmények között élő család étkezéséből. Vannak olyan gyerekek Magyarországon, akik soha életükben nem ettek még narancsot vagy banánt. Az asztalra leginkább kenyér, tészta és krumpli kerül.

A Budapest Intézet adataiból kiderül, hogy 110 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezer pedig olyanban, ahol nincs WC. A legtöbb érintett háztartásban a vezetékes víz sincs bevezetve. Az itt felnövő gyerekek az óvodában, iskolában találkoznak elsőször mosdókagylóval, angolvécével.

Szintén a Budapest Intézet adataiból derül ki az is, hogy 200 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs elektromos áram. Télen olvasni és tanulni sem tudnak mire hazaérnek az iskolából. A gyerekek nem kapnak információt a szűk környezetükön kívül a világról.

A gyerekeknek többsége jótékonysági szervezetektől kapott, a testvérek által kinőtt használt ruhákban járnak. Az egyik legnagyobb álmuk egy új „divatos” ruha.

Ezen információk után talán nem meglepő, hogy legtöbbjük még életében nem járt moziban, színházban. Általában az osztálykirándulásról is le kell mondaniuk, hiszen a szülők nem tudják befizetni a hozzájárulást.

A K&H ezeknek a gyerekeknek nyújt segítséget a hátrányos helyzetűekért program keretében. Immár két éve viszik őket színházi előadásokra, koncertekre. Eddig 1550 gyerek juthatott el különböző programokra – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „A gyerekek beszámolóiból kiderül, hogy legtöbbjüknek nemcsak ez az első kulturális élménye, de ez az első utazása is a saját faluján kívülre. Sokan kölcsön ruhákban érkeznek, mert tudják, hogy az alkalomra szépen fel kell öltözni, és a kollégáink által kiosztott uzsonnacsomagokkal legalább akkora örömet okozunk nekik, mint magával az előadással.”

„Önkéntes kollégáink, akik a különböző előadásokra, koncertekre elkísérik ezeket a gyerekeket, mind arról számolnak be, hogy a gyerekek fegyelmezetten, kifejezetten jól viselkednek. Örülnek mindennek, amit kapnak, ami velük történik, és kifejezetten hálásak egy jó szóért, néhány figyelmes kérdésért, rövid beszélgetésért” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra. „Bízunk benne, hogy ezek révén a kirándulások és kulturális programok révén új, életre szóló élményeket, és reményt, motivációt is adunk a gyerekeknek, akik a saját környezetükből kiszakadva, bepillantást nyernek egy számukra teljesen új világba! Ezzel is hozzá kívánunk járulni a jövő nemzedékének teljesebb életéhez!”

(x)

Megosztás: