Gyere közénk nyomdásznak

2015. október 26. 14:43 | Hrabovszki Robert

Történelmi fontosságú kötelezettségvállalást írt alá a Marzek Kner Packaging Kft. épületében öt nyomda, Békéscsaba önkormányzata, valamint a helyi iparkamara, annak érdekében, hogy a nyomdászképzésben résztvevő oktatók többletbérhez juthassanak.

 

A nyomdaipar elvárása, hogy legyenek szakértő oktatók és jó tananyag. Napjainkban nehéz oktatót találni, mert a megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek a versenyszférában lényegesen jobban keresnek, mint az oktatásban.

Elsőként az országban, Békéscsabán jön létre egy olyan pénzügyi alap, amit a nyomdaipar helyi képviselői, az önkormányzat, és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együtt hoz létre. Ebből az alapból a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Kollégiuma nyomdászokat oktató tanárait többlet bérrel látják el. Így anyagilag nem veszítenek azzal, hogy az oktatást választják hivatásul a versenyszféra által kínált lehetőségek helyett. Kása István a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója az aláírás előtti beszédében kitért arra, hogy Békés megyében generációk óta öröklődik a szaktudás, és ennek a hagyománynak köszönhető, hogy ennyire erős ez az iparág a térségben.

Jelenleg középiskolai szinten csak Békéscsabán van nyomdászképzés. Ha ennek a képzésnek a színvonalát sikerül megtartani és emelni, akkor nyomdanagyhatalommá válhatunk.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Békéscsaba Megyei Jogú Város és 5 Békés megyei nyomda, a Marzek Kner Packaging Kft., a Mondi Békéscsaba Kft., a Dürer Nyomda Kft., Gyomai Kner Nyomda Zrt. és a Javipa Nyomdaipari Kft. csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy olyan kiváló tudású oktatók legyenek a képzésben, akik a tantervet is átdolgozzák a mai kor követelményeinek és az új technológiáknak megfelelően.

Kiss Tibor alpolgármester köszönetet mondott a nyomdáknak, és örömét fejezte ki, hogy a közös cél érdekében gondolkozás nélkül fogtak össze azok a cégek akik az üzleti életben egymás konkurenciái.

FEL