Gyakori hiba ültetéskor, amely akár a növény életébe is kerülhet

2020. november 15. 16:11 | behir

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kavicsot, vagy más durva anyagot tesznek az edények aljára a növények ültetésekor, majd erre teszik rá a földet. A legtöbben nem is gondolnák, mekkora károkat okozhatnak így a növénynek, sőt, ez a baki sok esetben akár végzetes is lehet. A különböző anyagok cserép aljára történő helyezése rontja ugyanis a talaj vízelvezetést, és gyökérrothadáshoz vezethet.

Bizony nem ritka, hogy ültetéskor vannak, akik kavicsot vagy egyéb durva anyagot tesznek a cserép aljára, és csak erre teszik rá a földet, amelybe a növény kerül. A legtöbben azt gondolják, ezzel javíthatják a talaj vízelvezetését, - talán azért, mert így nem tömörül be a cserépbe a föld - pedig ez egy óriási nagy tévedés. Az igazság az, hogy ezzel éppen, hogy rontjuk a vízelvezetést, ráadásul sok esetben ez a lépés gyökérrothadáshoz, végül akár a teljes növény pusztulásához vezethet. Ha logikusan átgondoljuk, a kavicson simán csak átfolyik majd a víz, ahelyett, hogy még akár napokig nedvesen tartaná a növény földjét. 

A megfelelő vízelvezetés valóban fontos, de ezt semmilyen esetben sem kaviccsal kell megoldani. Egyesek szerint a kavicsok a cserép alján akár túlöntözéshez is vezethetnek, hiszen így ahelyett, hogy elfolyna a felesleges víz, megragad a kavics és a talaj között, ami sem a gyökereknek, sem a növénynek nem tesz jót. Az biztos, hogy egyik szakember, illetve sem tanulmány sem javasolja a kavics alkalmazását ültetéskor. Ha mindez nem lenne elég, a kavicsok ráadásul rengeteg helyet elfoglalnak a cserépben, amelyet a növénytől, a gyökerektől és a talajtól vesznek el. Ráadásul a sok kavicstól csak nehezebbek lesznek a cserepes növények, így például sokkal nehezebb lesz majd mozgatni őket. 

A legjobb, amit ültetéskor tehetünk, ha kizárólag megfelelő, cserepes növényekhez való földkeveréket vásárolunk, nincs szükség különböző vízelvezető rétegekre, így kavicsra sem. Ha tényleg tartunk attól, hogy a talaj majd alul kimosódik öntözéskor, akkor tegyünk egy réteg papírtörlőt a cserép aljára a lyukak felé. A legfontosabb azonban az, hogy bármit is ültetünk a cserépbe, mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés, vagyis legyen elegendő lyuk az edény alján, ahol a felesleges folyadék elfolyhat majd.

Forrás: agrarszektor.hu

További programok »

Mezőgazdaság

Magyar szabadalom a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozására

A hulladék képződése, gyűjtése, hasznosítása, vagy ártalmatlanítása hatással van mindennapi életünkre és környezetünkre is, a körforgásos gazdaság szemléletének elterjedésével a hulladékra nem problémaként, hanem lehetőségként, alapanyagként tekinthetünk – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
2021. július 30. 09:27
FEL