Gulyás: Szigorít a kormány, mert egyre több a koronavírus-fertőzött

2021. október 28. 11:25 | Varga Diána

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a negyedik hullámban egyre többen fertőződnek meg, ezért a kormány három intézkedésről döntött.

Gulyás Gergely azt követően, hogy ismertette a napi járványügyi adatokat, kiemelte, hogy a fertőzöttek száma ugrásszerűen nő, a kórházban kezeltek száma a korábbiakhoz képest kisebb mértékben ugyan, de szintén emelkedik. Hozzátette: várhatóan a lélegeztetésre szorulók és a halálesetek száma is kevesebb lesz a negyedik hullámban, ugyanakkor szükségesnek tartják különböző intézkedések bevezetését.

Az operatív törzs javaslata alapán, szakértőkkel konzultálva a kormány arról döntött: a munkaadók jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírhatják a védőoltást az alkalmazottaik számára, ha ezt az ott dolgozók biztonsága érdekében szükségesnek látják. Mint mondta, mivel az állam is munkáltató, ezért az állami szerveknél is elő fogják írni az oltási kötelezettséget; az önkormányzatoknál a polgármesterek jogosultak dönteni erről.

A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszkviselés, illetve az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, míg a szociális intézményekben az intézményvezetőket feljogosítják arra, hogy látogatási tilalmat rendeljenek el.

A tárcavezető ismét arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mivel ez európai járványügyi adatok is azt igazolják, hogy az oltás az egyetlen hatékony védekezési mód a koronavírus-járvány ellen. Ott ugyanis, ahol magas az oltási arány, alacsonyabb a kórházba kerülés és a halálozás kockázata is.

További programok »

FEL