Gulyás: Kényszersorozás van Ukrajnában, a hazánkban tartózkodókat nem adjuk ki

2024. május 23. 10:21 | Mikóczy Erika

A legfrissebb kormányzati intézkedésekről tájékoztatott csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

 
„Többen katonák küldését követelik az ukrán frontra”

 

A kormány értékelte tegnapi ülését a háborús helyzetet, ami részben a frontvonalak áttekintését jelenti, részben pedig azt, hogy Európa és a szövetségeseink miként reagálnak arra a helyzetre, ami az orosz-ukrán frontvonalon mostanra kialakult – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

– A helyzet egyre nehezebb, az ukrán hadsereg azokat az állásokat, amelyek az elmúlt két évben kialakultak, egyre nehezebben tudja tartani. Ennek következménye az a kényszersorozás, amely Ukrajna teljes területén, sajnálatos módon Kárpátalján is zajlik. Magyarország továbbra sem ad ki senkit, aki hazánk területén tartózkodik, nem kell tehát tartaniuk attól, hogy vissza kell menniük a kényszersorozás miatt – emelte ki Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, hogy minőségileg új helyzetet teremt az Európai Néppárt vezetőjének, Manfred Webernek az a nyilatkozata, amely szerint kötelező sorkatonai szolgálatot kellene bevezetni férfiakra és nőkre egyaránt Európában. Mint mondta, többen katonák küldését követelik az ukrán frontra, Magyarország viszont azt az álláspontot képviseli, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO, amelyből Magyarország fizikailag – katonák tekintetében – és a pénzügyi hozzájárulást illetően is teljes egészében kimaradhat.  

 

„Magyarországot a külső határvédelem, a jogi határzár miatt akarják megbírságolni”

 

Gulyás Gergely azzal folytatta, hogy a kormány áttekintette az Európai Bíróság előtt zajló magyar eljárásokat.

– Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Magyarországnak egy európai bírósági ítélet végre nem hajtása miatt kell bírsággal számolnia. Magyarországot a külső határvédelem, a jogi határzár miatt akarják megbírságolni, és arra kötelezni, hogy amíg ezt fenntartjuk, addig napi 6 millió forintnak megfelelő eurót fizessünk. Úgy gondolom, ez jól mutatja Európa migrációhoz való hozzáállását, pedig a külső határok védelmének a szükségességét egyre többen ismerik el – jegyezte meg a miniszter.

 

A kormányablakokban lehetőség nyílik a digitális állampolgárság előzetes regisztrációjára

 

Vitályos Eszter a Magyarországon az elmúlt két hétben átadott legjelentősebb fejlesztésekről adott összefoglalót. Kiemelte egyebek mellett, hogy ebben volt óvoda-, bölcsőde-fejlesztés, útfejlesztés, interaktív állatbemutató átadása és kastélyfelújítás is.

A digitális állampolgárság programmal kapcsolatban elmondta, hogy már elérhető az a weboldal és applikáció, amely közérthető formában mutatja be a digitális állampolgárság programot és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást.

– 2026-ra – néhány kivételtől eltekintve – az állampolgárok minden olyan jogosultsággal és ügyintézési lehetőséggel rendelkeznek majd a nap 24 órájában a digitális térben, mint a fizikai térben, vagyis nem kell szabadságot kivenni azért, hogy az okmányainkat intézzük – fogalmazott a szóvivő.

Kiemelte, hogy a kormányablakokban lehetőség nyílik az állampolgárok számára – a személyazonosságuk igazolása mellett – a digitális állampolgárság előzetes regisztrációjára. Ehhez 14 év feletti életkor, okostelefon és személyazonosító okmány szükséges. Ősztől már akár így is igazolhatja majd magát, aki él a lehetőséggel.  

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL