Gróf Wenckheim Krisztinára emlékeztek Szabadkígyóson

2024. április 21. 13:37 | behir.hu

Gróf Wenckheim Krisztina születésének 175., halálának 100. évfordulójára emlékeztek a szabadkígyósi Wenckheim-kriptánál. A megemlékezésen a grófnő családjának leszármazottai, Szabadkígyós polgármestere és Békés vármegye főispánja is részt vett.

1849. április 21-én, 175 évvel ezelőtt született meg Wenckheim Krisztina grófnő Ókígyóson. Rá emlékeztek ma délelőtt Szabadkígyóson, a Wenckheim-kriptánál.

– A grófnő kivételes személyiség volt, csillagkeresztes, császári, királyi palotahölgy az Erzsébet-rend és a pápai „pro Ecclesia et Pontifice"-rend tulajdonosa. Az ő emléke előtt hajtunk ma fejet, akinek az égész élete szépírók tollára vagy filmvászonra kívánkozik – fogalmazott dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja. – Atyja III. Wenckheim József Antal nem volt szerencsés a szerelemben, párválasztásban, s nem sikerültek a házasságai. Két felesége fiatalon, utód nélkül távozott a földi világból. A gróf már maga sem volt ifjú, hiszen a 67 életévét taposta, amikor beleszeretett a nálánál 45 esztendővel fiatalabb, akkor mindösszesen 22 éves, polgári származású Scherz Krisztinába, akivel 1847. november 25-én esküdtek örök hűséget egymásnak. Az esküvő örömét azonban beárnyékolta a gróf unokaöccsének, a gerlai uradalom urának gróf Wenckheim Károlynak, a szokványosnak és jóindulatúnak cseppet sem nevezhető „nászajándéka”. Éjfekete lovak húzták a fekete halottas díszkocsit, s rajta fekete bársonnyal letakart fekete koporsó volt. „Ez való neked, nem a fiatal feleség” – szólt az üzenet, amit az örökségre éhes unokaöccs címzett az idős grófnak.

 

– Ha hinni lehet a szóbeszédnek, Jókai ezidőtájt éppen Gyulán tartózkodott, és itt értesülhetett az eseményről, ezt annyira izgalmasnak talált, hogy felhasználta Egy magyar nábob című regényében. Akárhogy is volt, a Jókai által megformált Kárpáthy János és Wenckheim József Antal élete között bőven akad hasonlóság. A regény főhőse vénember, amikor felségül veszi Mayer Fannit, aki ugyan fiúgyermeknek ad életet, de a szülésbe belehal. Férje nem sokkal később követi őt az örökkévalóságba. Scherz Krisztina a szülés után röviddel meghalt, az idős gróf három évvel később hunyt el. Lányuk, gróf Wenckheim Krisztina, a kígyósi uradalom egyedüli örököse pedig az „ország leggazdagabb árvája” lett, mindösszesen 3 évesen – idézte fel a főispán.

A megjelenteket Szabadkígyós polgármestere köszöntötte, aki nem csak a grófnő, hanem egész családja jelentőségét hangsúlyozta.

– Kiemelt szerepe van a családnak Szabadkígyós életében és történetében, hiszen Wenckheim József Antalt, Krisztina apját nevezhetjük a falu második újratelepítőjének. Fontos időszak volt, amikor a gróf a gyulai ráta helyett, a kígyósit választotta és a település fejlesztésével kezdett foglalkozni  – osztotta meg Balogh József.

 

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen gróf Wenckheim Krisztina dédunokái, születési sorrendben: gróf Jeanne-Marie Wenckheim Dickens, gróf Wenckheim László, gróf Wenckheim Fréderik és felesége gróf Wenckheim Karin, gróf Csáky István, gróf Wenckheimné gróf Csáky Ilona és a megjelent ükunoka, gróf Csáky Anna is elhelyezte a kegyelet és a megemlékezés virágait a családi sírboltban.

 

Galéria

 

Osgyán Ágnes

 

További programok »

FEL