Golyót kapott Krisztofer

2016. szeptember 5. 07:09 | Fekete Kata

Lelőttek egy sokszoros nyertes postagalambot Nagymágocson. Krisztofer berepülte fél Európát, a dúca közelében kapott puskagolyót azonban nem tudta kikerülni - írja a Delmagyar.hu.

– Hallottam, hogy valami a galambdúcban nincs rendben. Bementem, és láttam, hogy a többiek csipkedik az egyik földön fekvő galambot. Nem akartam hinni a szememnek! Krisztofer volt, az oldalán puskagolyó ütötte lyuk tátongott – tudtuk meg Repka Róbert galambásztól.

– Már a szájából is vér szivárgott. Látszott, hogy nem lehet megmenteni. Bevittem a fészkébe a párja és a fiókája mellé. Nem szégyellem, megsirattam. Krisztofer volt a legeredményesebb galambom. Számos versenyt megnyert, és már nyolcéves volt. Aki lelőtte, fogalma sincs arról, hogy egy bajnok galamb életét oltotta ki, valószínűleg szórakozásból – mondta Repka Róbert. A 38 éves férfi ápolóként dolgozik a nagymágocsi kastélyotthonban. Tizennégy éves korában kedvelte meg a galambokat. 
 

Levesnek szánták az első galambokat

– Akkortájt a szüleim hazahoztak egy galambpárt, hogy ebéd legyen belőlük. Nagyon megsajnáltam őket. Akkor határoztam el, hogy én más sorsot szánok nekik – mondta a férfi.

Repka Róbert madarai 1997-től versenyeznek az Orosházi Postagalamb Egyesület színeiben. A dúcokban körülbelül 70-80 szárnyasa van. – Vannak galambok, amelyek különösen az ember szívéhez nőnek. Nekem is van négy-öt. Azoknak nevet adok. Krisztofer is közéjük tartozott. Nyolc évvel ezelőtt kaptam, fióka korában. Még akkor ősszel beneveztem egy versenyre. Krisztofer elveszett, csak jövő tavasszal jött haza. Nagyon megörültem neki. Azonnal be is neveztem az új szezonba. Neudorfból indult a verseny. Krisztofer egyesületi második díjat nyert. 2009-ben pedig champion lett, vagyis díjnyertes. Azóta minden évben jól versenyzett rövid vagy középtávon. Sok-sok kalandot élt meg. 2012-ben például volt egy katasztrofális útja. Csehországból indult a középtávú, 500 kilométeres verseny. Ezt nagyjából 8-10 óra alatt teszik meg a galambok. Lehet, hogy sokaknak szinte hihetetlen, de 70-80 kilométeres sebességgel repülnek, hátszél esetén akár 110-zel. Vártam Krisztofert, de nem jött. Nagyon elszomorodtam, hogy esetleg elveszett. Viharban engedték ki őket a ketrecből. Szinte óránként kimentem a galambdúcba, hogy megnézzem, a helyén van-e. Egy hét múlva ért haza. Nagyon örültem, amikor megpillantottam – emlékezett vissza a férfi. 

A teljes cikk itt olvasható.

FEL