Geotermikus energia mellé ráadásként újranyílt termálfürdő Nagyszénáson

2016. január 3. 17:02 | Zsíros András

Karácsony előtt újra megnyitotta kapuit a nagyszénási Parkfürdő, ami az ezredforduló óta zárva volt. A felújított létesítmény nem csupán a térség turisztikai vonzerejét növeli. Egy új hőközpont kiépítésével mostantól ezzel a geotermikus energiával fűtik az önkormányzat összes intézményének épületét.

Tizenöt éven keresztül egyszerűen elfolyt a szabadba a Nagyszénáson található termálvíz. A szabadkifolyású forrást 1999-ig egy fürdő hasznosította, amelyre még emlékeznek a környékbeliek. Az önkormányzat egy hosszabb előkészítő munka után alig fél év alatt újjáépítette a régi Parkfürdőt, illetve egy pályázati támogatásnak köszönhetően sokkal szélesebb körben sikerült hasznosítaniuk a rendelkezésükre álló természeti erőforrást. Az önkormányzat teljes közintézmény-hálózatát mostantól ezzel az energiával fűtik. Ez a polgármesteri hivatal, a gondozási központ, az általános iskolák, óvodák épületeit jelenti, de még marad hőenergia értékesítésre is – mondta el a település polgármestere. Nyemcsok János hozzátette, a jövőben megoldható továbbá a fürdő szomszédságában lévő állami fenntartású szociális otthon, valamint az ebben a fűtőkörben lévő nyolcvan lakásos panelház fűtése is.

A 95 fokos termálvíz mellett a felszabaduló metángázt is hőtermelésre fordítják. A környezetbarát távfűtést akár további gazdasági szereplők is megvásárolhatják majd, például fóliasátrak fűtésére. A megvalósítás során a legmodernebb technológiát alkalmazták. A berendezések vezérlése számítógéppel, akár távolról felügyelve történik. A beruházás teljes költsége másfél milliárd forint volt, ennek kétharmadát uniós forrás biztosította. A település önerejéhez a kormány 184 millió forinttal járult hozzá.

FEL