Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

2021. november 28. 18:33 | Kovács Dávid

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.

Gazsó Ferenc, Békésszentandrás szülötte 2013-ban kapta meg a díszpolgári címet. A 2018-ban elhunyt szociológus, egyetemi tanár munkássága alatt többek között a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődésének okait, valamint a közoktatás társadalmi hatásait vizsgálta. Most egy emléktáblával tisztelegtek előtte, amely a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda falán kapott helyet. Az eseményen beszédet mondott Gazsó Ferenc egykori tanítványa, Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is.

Az avatást követően az iskolában tartotta kihelyezett ülését a Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság.

– A társaság célja, hogy Gazsó Ferenc szellemi örökségét őrizze, továbbadja és gyarapítsa. Ez utóbbi küldetés egyik legfontosabb eleme az Emlékdíj Pályázat, amelyet azoknak a fiatal kutatóknak írunk ki minden évben, akik a Gazsó Ferenc által művelt témákban kiemelkedő pályaművet alkotnak, tehát a magyarországi ifjúságot érintő kérdésekkel, valamint az oktatás társadalmi összefüggéseivel foglalkoznak a tudományosság igényével – fogalmazott a társaság elnöke, a szociológus professzor unokája, Gazsó Dániel kulturális antropológus, egyetemi oktató.

A Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság idén először írt ki külön pályázatot a Dél-Tiszántúlról származó, illetve onnan elszármazott fiatal társadalomkutatók számára. A díjat Janó Evelin érdemelte, aki pályaművében a kapcsolathálók alakulását vizsgálta egy szegedi középiskola végzős hallgatóinak körében, külön figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű és a roma etnikumú tanulók kapcsolataira, társadalmi tőkéjének alakulására.

 

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL