Gazdag téli madárvilág a Kis-Sárrét pusztáin

2016. december 13. 16:20 | behir.hu

Ha a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét madárvilágáról beszélünk, mindenkinek elsősorban a halastavak jutnak eszébe. Pedig a térség füves, szikes pusztái szintén gazdag madárvilággal büszkélkedhetnek, még a téli időszakban is.

A ragadozó madarak közül állandó téli vendégünk a kékes rétihéja, melynek létszámát (mint általában a többi ragadozó madárét is) elsősorban a táplálékbázis befolyásolja. Minél több a mezei pocok és a güzüegér, annál több a kékes rétihéja. Jelenleg a térség három klasszikus éjszakázóhelyén (a Mezőgyánhoz tartozó Kisgyantén, a Geszt melletti Kisvátyon-pusztán, valamint a Körösnagyharsány melletti Sző-réten) 40-50 példány tartózkodik rendszeresen. Mivel a rágcsálók száma növekszik, így várhatóan még több kékes rétihéja jelenik majd meg. Érdekesség, hogy ugyanezeken az éjszakázóhelyeken gyakori vendégek a réti fülesbaglyok is. A térség lucernatábláin a gyakori egerészölyvek mellett vörös vércséket és északról érkezett gatyás ölyveket is megfigyelhetünk.

A Kis-Sárrét tipikus vártamadarai a nagy őrgébicsek, melyeket évről-évre ugyanazokon az élőhelyeken figyelhetünk meg. Gyakran láthatjuk őket az útmenti póznákon, onnan lesnek zsákmányra. Jelenleg több mint tíz telelő őrgébicsről van tudomásunk.

A téli puszták hangulatos elemét képezik a kék galambok népes csapatai. Ezek a madarak a közeli Bihar-hegység bükköseiből érkeznek hozzánk telelni. Általában a kisebb pusztai erdőfoltokban, akácosokban éjszakáznak, esetenként akár több százas csapatokban.

Az énekesmadarak közül az utak, dűlők melletti vadrózsa- és kökénybokrokon fenyőrigók tömegei táplálkoznak. Az alföldi szikes puszták tipikus téli vendége a sárgacsőrű kenderike, amelynek fő táplálékát a hideg évszakban a disznóparéj, az üröm, a libatop és a csalán termései, magvai képezik.

FEL