Gáláns gesztus – Negyvennégy alkotást kapott a város

2015. október 21. 11:26 | Mikóczy Erika

A városháza díszterme kedden délután egy időre kiállító teremmé változott: félkörben ott álltak azok az alkotások, amelyeket az elmúlt nyarak nemzetközi művésztelepein készültekből a Békéstáji Művészeti Társaság a városnak ajándékozott. Már egy-két festmény, kortárs művészeti alkotás is igen komoly értéket képvisel, a társaság pedig most negyvennégyet adott át a városnak.

Szarvas Péter köszönetet mondott a nemes gesztusért, a nemzetközi művésztelepek megszervezéséért, és mindazért a munkáért, amelyet közel negyedszázada végez a Lonovics László elnökletével működő Békéstáji Művészeti Társaság. A Békés megyében élő hivatásos képző- és iparművészeket tömörítő csoport számos kiállítást szervezett már Békéscsabán, Békés megyében és külföldön. A nyári, nemzetközi művésztelep létrehozásával a városunk kulturális kapcsolatainak elmélyítésében is jelentős szerepet játszanak.

– Első alkalommal 2003-ban szerveztük meg a testvérvárosok művésztelepét. Az egyik fontos célunk már akkor is az volt, hogy szélesebbre tárjuk a kaput Európa felé a csabai hivatásos képzőművészek előtt, aki így könnyebben teremthettek és teremthetnek kapcsolatot a hazai és az európai kortárs művészeti élet szereplőivel. Célként tűztük ki azt is, hogy Békéscsaba kulturális életének résztvevői, formálói legyünk. Mindig neves művészeket hívunk a művésztelepre, akik professzionális, elmélyült munkát folytatnak itt. A művésztelepen lehetőség van tapasztalatcserére, szakmai előadásokra, ha pedig hazamennek Békéscsaba jó hírét viszik szerte Európában – mondta Lonovics László, aki azért mondott köszönetet, mert az önkormányzat minden alkalommal a támogatásával segíti a művésztelep megvalósítását, a Garzon-Fenyves Hotel pedig szállást biztosít a vendégeknek.

A művésztelep látványos eseménye volt a múlt évben és idén is a szabadtéri festés a Szent István téren, ahol a máskor gyakran visszavonultan, nyugodtabb körülmények között dolgozó alkotók bepillantást engedtek a munka folyamatába. Népszerű volt a művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás is, amelynek korábban a Jankay Galéria, most a Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont.

Gnandt János megjegyezte, hogy nemcsak Békéscsabára hívják a környező országok alkotóit, de a csabaiakat, Békés megyeieket is hívják külföldre, e tekintetben egyfajta kölcsönösség tapasztalható.

– Élmény volt a nyáron belelátni a főtéren alkotók munkájába, élmény volt megtapasztalni, milyen ez a varázslatos közeg: milyen az, amikor egy festmény megszületik. Azon leszünk, hogy amíg a város és a bizottság teheti, támogassuk ezt a kezdeményezést – fogalmazott Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke.

A magyar festészet napja alkalmából a Békéstáji Művészeti Társaság szervezésében a Csabagyöngye Békéstáji kiállítóterében nyílt meg Koszta Rozália emlékkiállítása, ezzel tisztelegtek a társaság 1993-ban elhunyt örökös tagja előtt. A Munkácsy Emlékházban Palkó Tibor kiállítása tette emlékezetessé a festészet napját, a városházán pedig az, hogy negyvennégy alkotást kapott a művészektől Békéscsaba. Később a festmények intézmények vagy a hivatal ékei lehetnek, mint azt Varga Tamástól megtudtuk, hasznosításuk a művészek beleegyezésével történik meg.

Mikóczy Erika

A városnak ajándékozott alkotásokat a csabai művésztelepen a következők készítették:

2014-benPavol Rusko, Szlovákia; Alina Ondine Slimovschi, Románia; Bogdan Nueleanu, Románia; Laura Sagmeister, Szerbia; Torok Melinda, Szerbia; Jozef Matuska, Szlovákia. A Szent István téri festés alkotásaiból: Lonovics László, Szereday Ilona, Pavol Rusko; Jozef Matuska; Horváth Ádám; Ceh Tibor; Gnandt János; Simon Debora Eszter; Torok Melinda; Bogdan Nueleanu; Laura Sagmeister; Alina Slimovschi; Fazekas Attila.

2015-ben – Stefan Balázs, Szlovákia; Bica Natalia, Románia ; Duduleanu Laura Dorina, Románia; Nica Alexandra, Románia ; Witold Zareba, Lengyelország; Anna Osadnik, Lengyelország; Radoslav Repicky, Szlovákia. A Szent István téri festés alkotásaiból: Lonovics László; Witold Zareba; Stefán Balázs; Radoslav Repicky; Bica Natalia; Nica Alexandra; Gnandt János; Simon Debora Eszter; Szeverényi Mihály; Anna Osadnik; Várkonyi János és Duduleanu Dorina Laura.

FEL