Futócipővel akart megvesztegetni egy börtönőrt Gyulán – vádat emeltek ellene

2019. május 15. 18:33 | behir

A Békés Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat egy fegyházbüntetését töltő 26 éves medgyesegyházi férfival szemben, aki futócipővel akart megvesztegetni egy gyulai börtönőrt.

A többszörösen büntetett előéletű és a folyamatban lévő büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben töltő férfit 2017 júniusában egy hétre a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben helyezték el, ugyanis a Gyulai Járásbíróságra kapott idézésnek kellett eleget tennie. A férfi 2017. június 9-én arról tett bejelentést, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben bántalmazta az egyik felügyelő és kérte a visszaszállítását a Szegedi Fegyház és Börtönbe – írja közleményében a megyei főügyészség.

Az eset kivizsgálásával megbízott tiszt ugyanezen a napon meghallgatta a férfit a börtön egyik hivatalos helyiségében. A férfi ennek során elmondta, hogy fél a további bántalmazásától és kéri a Szegedre történő elszállítását, mire a főhadnagy tájékoztatta, hogy nem az ő feladata a kérdésről döntést hozni. A vádlott ekkor felajánlotta a tisztnek, hogy vesz neki egy 18 ezer forint értékű futócipőt, ha a kérésének megfelelően elintézi a visszaszállítását.

A börtönőr a felajánlást nyomban visszautasította, a történteket pedig jelentette felettesének, majd az intézet parancsnoka tett feljelentést a rendőrségen.

A többszörös visszaesőnek minősülő férfit a Békés Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés bűntettével vádolja, amit a törvény 3 évi terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. A főügyészség – az új büntetőeljárási törvény szabályaival élve – a vádiratban az egyébként tagadó terhelt beismerése esetére is súlyos, a középmértéket meghaladó szabadságvesztés büntetés kiszabására, valamint közügyektől eltiltásra, továbbá az ígért vagyoni előny, 18.000 forint erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt. Az eljárás a Gyulai Törvényszéken folytatódik.

További programok »

FEL