Furcsa légyraj gyülekezik a Maros partján

2019. november 6. 07:11 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az utolsó meleg őszi napokon a nyelesszemű legyek szokatlanul népes gyülekezését észlelték a makói hídnál.

A nyelesszemű legyekről - melyeket  1997-ben fedeztek fel a Maros folyó partszegélyein -, még napjainkban is igen keveset tudunk. Annyi azonban bizonyos, hogy ősszel csoportosan húzódnak el telelni. A hideg évszakot a folyó agyagos partfalába vájt apró üregekben töltik – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Minden ősszel megfigyelhető, hogy az utolsó meleg napokon tömegesen gyülekeznek a makói híd felmelegedett pillérein. Idén október végén a szakemberek a szokásosnál is népesebb csapatokat figyeltek meg.

 

Nyelesszemű légyraj. Fotó: kmnp.hu

 

Több tenyérnyi felület teljesen feketévé változott az aprócska, muslincához hasonló méretű nyelesszemű legyektől, melyek ezrével sütkéreztek az őszi napsütésben.

A Maros partján valószínűleg több hasonló gyülekezőhelyük is van. Az utóbbi napokban hűvösebbre fordult az idő, így mostanra a nyelesszemű legyek is behúzódtak telelőhelyeikre. Tavasszal, az áprilisi napsütés hatására, szakaszosan jelennek majd meg ismét a folyóparton.

FEL