Furcsa dolgok történnek egy magányos ember fejében

2020. december 20. 13:43 | behir.hu

A legújabb kutatások szerint a magányt átélő emberek agyának megvan a maga sajátos idegi aláírása. Ezek az új eredmények nagyon fontosak a tudomány számára, mert segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen folyamatok állnak az egyre nagyobb mértékeket öltő mentális egészségügyi probléma mögött.

A kutatásban 38 701 középkorú és idősebb önkéntes vett részt, akiknek adatait az Egyesült Királyság Biobank egészségügyi adatbázis projektje rögzítette, amely a magánnyal kapcsolatos MRI-vizsgálatok adatait egyesíti. A tudósok több különbséget azonosítottak azoknak a résztvevőknek az agyában, akik gyakran érezték magányosnak magukat. 

Az agy úgynevezett „alapértelmezett hálózata" (DNM) akkor aktív, amikor álmodozunk, vagyis a múlton vagy a jövőn merengünk, emlékezünk, a jövőt tervezzük, másokról gondolkodunk vagy különböző forgatókönyveket képzelünk el.

A kívánt társadalmi tapasztalatok hiányában a magányos egyének befelé fordulhatnak, miközben felidézik a korábbi közösségi élményeiket vagy elképzelik azokat – mondta Nathan Spreng, a kanadai McGill Egyetem neurológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Tudjuk, hogy ezeket a kognitív képességeket az alapértelmezett hálózati agyi régiók közvetítik, ezért fokozott hangsúly kerül az önreflexióra és az agy memória-alapú funkcióira.

A kutatók megvizsgálták a magány jelenségét is, tehát annak az állapotnak a tartós negatív hatásait, amelyeket egy személy akkor tapasztal, amikor társadalmilag elszigetelődik másoktól. Azt látták, hogy a magukat gyakran magányosnak érző emberek agyában az alapértelmezett hálózat erősebben volt összekötve és több szürkeállomány figyelhető meg, ami nagyobb aktivitásra utal ezekben az idegi régiókban.

A magány ebben az esetben egy teljesebb boltozathoz (fornix) is kapcsolódott: az idegrostok kötegéhez, amely összekapcsolja az alapértelmezett hálózatot a hippocampussal, ami kiemelten fontos szerepet játszik az emlékek kialakulásában. Úgy tűnik, hogy az agyi tevékenység valamilyen módon megpróbálja kompenzálni az üresség érzését – mutattak rá a kutatók a Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmányukban.

A magány komoly egészségügyi problémát jelent és összefüggésben állhat többek között a megnövekedett vérnyomással, az Alzheimer-kór kialakulásával és esetenként a korai halállal. Ezért fontos, hogy a szakemberek minél jobban megértsék annak mechanizmusát és azt, hogy vajon miért alakul ki ez az érzés és hogyan befolyásolja az agyműködést.

 

Forrás: origo.hu

 

További programok »

Tudomány

Ebben a kutyában akksi van – életet menthet a robotkutya

Hogyan működik együtt egy képzett kereső kutya, egy táv-vezérelt négylábúval? Hol helyettesítheti az igazit a villanyos? Mikor érdemes bevetni egy ultramodern technológiát a katasztrófavédelemben? – ezekre keresi a választ a Földön–Égen Mentőcsoport és a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
2024. április 6. 10:33
FEL