Foucault 200: A neves fizikusra emlékeztek a Közgében

2019. szeptember 18. 17:04 | Gyemendi Réka

Szeptember 18-án ünnepeljük León Foucault francia fizikus, csillagász születésének 200. évfordulóját. Ezen alkalomból az ország számos pontján emlékeztek meg Foucault munkásságáról és mutatták be tudományos tevékenységét.

A BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Foucault 200 címmel szervezett programokat az iskola diákjainak. A diákok az inga-kísérletet is megnézhették az intézményben szerdán, amelyet Zátonyi Sándor fizikatanár mutatott be nekik.

– Foucault a párizsi Pantheonban egy ingakísérlettel igazolta a Föld forgását, melynek lényege, hogy ha felfüggesztünk egy ingát és elindítjuk, akkor megőrzi a lengési síkját. Vagyis mindig ugyan abba a síkba leng, akkor is, ha a Föld a rajta lévő épületekkel együtt kifordul alóla, tehát nem vesz tudomást arról, hogy elfordul a felfüggesztése. Mindezt az épületben, a földön álló úgy látja, hogy az inga lengési síkja fordult el, ezt lehetett ezeken a kísérleteken nyomon követni – fogalmazott Zátonyi Sándor.

Ezen felül a Nap fotózása elnevezéssel PPT-t is készíthettek a diákok. Ennek lényege, hogy egy megadott irodalom alapján vetítsék ki a Nap képét egy ernyőre a diákok. Ezt követően fényképeket kellett készíteniük a kísérleti eszközökről működés közben, valamint a napkorong kivetített képéről is. Az elkészült képekből egy Powerpoint bemutatót kellett összeállítaniuk és leadniuk. A pályázaton résztvevők közül az első három helyezett könyvjutalmat kap, valamint a projektmunkákért jeles érdemjegyet tudhatnak magukénak a jelentkezők.

Az intézmény aulájában Foucault életéről szóló poszterkiállítás, a Nap fotókból készült kiállítás is megtekinthető.

További programok »

FEL