Fotózást tanultak az iparművészek

A Szent Györgyi diákjai ruhát is kreáltak a fényképezéshez.

A békéscsabai Szent Györgyi Albert gimnázium iparművészeti tanulóinak nyílt kiállítása a Csabagyöngyében. A diákok két hetes fotós képzésen vettek részt, ahol elsajátíthatták a fényképezés alapjait. Majd ezzel a tudással felvértezve készítették el műveiket, amelyekből összeállt a többféle stílust és kompozíciót bemutató tárlat.

– Izgalmas dolog az objektív mögött állni, de még nehezebb az objektív elé állni – így fogalmazott Novák Attila művészettanár a kiállítás megnyitóján. Mint kiderült, a diákok közül sokaknak tölti be a fotózás a mindennapjait, de nem feltétlenül voltak tisztában korábban a fényképezés technikai, képszerkesztői hátterével. Automata gépekkel fotóznak, amelyeken nem kell beállítaniuk a különböző értékeket. Most viszont a figura és tér viszonyát ki kellett kibontaniuk a fiataloknak, ez pedig portré vagy divatfotó kategóriában különösen nehéz.

A kiállítás az iskola és a múzeum közös projektjeként jött létre. A múzeum olyan órákat szeretett volna szervezni, amelyeket a művészetisek beépíthetnek a tananyagba. Ehhez nagy segítség volt az a pályázat, amellyel interaktív eszközöket szereztek be például fényképezőgépet és okos táblát. Ezeket az eszközöket fotózáshoz használhatják a 11-edikesek – tudtuk meg a Munkácsy Mihály Múzeum  közönségkapcsolati munkatársától. 
– A ,,Mi kiállításunk!” tuljadonképpen arról szól, hogy a diákok egy két hetes fotós képzés alkalmával eljutnak az önálló alkotástól kezdve a képfeldolgozáson keresztül a kiállításig – mondta Pintér Anikó.

A fiatalok között volt olyan alkotó, aki nem csak elkészítette a fotót, kiválasztott a helyszínt, majd kitalálta a kompozíciót, hanem saját ruhát is kreált, szabott, majd modellt is állt. Domokos Kittinek nagyon tetszett a program, szívesen venne részt hasonlókban.

A tervek szerint a projekt a következő években is tovább folytatódik. A záróakkord pedig akkor is egy kiállítás lesz.  

Megosztás:

Címke: , , , ,