Fontos, hogy nyáron is adjunk vért!

2019. augusztus 14. 12:38 | Szendi Rita

Sem Békéscsabán, sem az országban nincs vérhiány, ám fontos folyamatosan biztosítani a megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészítményt – mondják a szakemberek. Ehhez naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség.

A véradás különösen fontos a nyári hónapokban, hiszen a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek többsége ebben az időszakban történik.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat Békés megyei szervezetei hosszú évek óta segítik egymás munkáját. Egy évben több, mint 900 véradást szerveznek a megyében. Tóth Zoltánné elmondta, hogy már előző évben előkészítik a következő év, napi tervszerinti ütemét, amit folymatosan egyeztetnek is.

– Békéscsabán és a hozzá tartozó vérvételi területeken havonta mintegy 1000-1100 fő véradó nyújtja karját. Vérhiányról sem a békési megyeszékhelyen, sem országosan nem beszélhetünk, az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatosan biztosítja a betegellátáshoz szükséges, jó minőségű vérkészítményeket. Nyáron kiemelten fontos a véradók fokozott megszólítása, hiszen a vérellátás biztosításához nekünk naponta 1600-1800 véradót kell megszólítanunk, annyi véradó kell, hogy jelentkezzen véradásra – fejtette ki az OVSZ szakmai főigazgató helyettese.

Dr. Nagy Sándor elmondta, hogy véradásra az jelentkezhet, aki elmúlt 18, de még nincs 65 éves, a testsúlya eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. Azok, akik segítő karjukat nyújtanák, a véradáshoz, vigyék magukkal a személyazonosító igazolványukat, a lakcím és TB-kártyájukat – tette hozzá az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettese.

További programok »

FEL