Fontos a mammográfiás vizsgálat 45 éves kor felett

2017. október 11. 06:04 | behir

Október minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80 százalékos 5 éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. Ebben nagy szerepe van a szűréseknek és a folyamatos önvizsgálatnak.

Már hetedik éve indítják el a Pink Month elnevezésű akciót, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a rákos megbetegedésekre, valamint a szűrés fontosságára. A szervezők az akcióban adományt is gyűjtenek a Magyar Rákellenes Ligának. A magyarországi élsportklubok, valamint szurkolók is hozzájárultak ahhoz hogy ez az összeg évről évre összejöjjön – mondta el Fizel Zoltán, a Pink Month szervezője, a steelers.hu szerkesztője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Kiemelte: a Magyar Rákellenes Liga az akcióból befolyó pénzből évek óta felvilágosító rendezvényeket és figyelemfelhívó sétákat is szervez, illetve vizsgálattanító eszközöket is vásárolnak, és diagnosztikai eszközöket támogatnak belőle.

Nehéz ma egy társadalmat arra terelni, hogy saját egészségét a legfontosabbak között tartsa számon.

- Az ilyen jellegű kampányok ugyanakkor az embereket ebbe az irányba terelik, ám az egészségügy felelőssége, a szervezés, a megelőző vizsgálatok megerősítése és megszervezése legalább olyan fontos – húzta alá a műsorban dr. Siklós Pál szülész-nőgyógyász, a Róbert Kórház orvosigazgatója. Úgy vélte, elsősorban a mammográfiát kellene igénybe venniük a nőknek.

Az önvizsgálat és az orvos által végzett vizsgálat ugyanis sem helyettesíti a 45 éves kortól 2 évente javasolt mammográfia szükségességét és fontosságát – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, minden országban különbözőek a protokollok, van, ahol csupán 50 évesen kezdik a mammográfiai szűrést. Egyedi esetekben ugyanakkor akár már 40 évesen mammográfiát javasolnak, például akkor, ha a családban előfordult emlődaganat, vagy egyéb betegsége lehet a páciensnek.

40 alatt szűrésszerűen nem javasolnak vizsgálatot, ugyanakkor szóba kerülhet az ultrahangvizsgálat, mely felvilágosítást ad az emlő állományáról – magyarázta a szakember. Az orvosigazgató hozzáfűzte: fontos különbséget tenni diagnosztika és szűrés között.  Ha valaki talál valamit a testén, ekkor diagnosztikailag vizsgálják meg. Szűrésről akkor beszélünk, ha panaszmentes nők vizsgálatát végzik el – húzta alá.

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója a műsorban arról beszélt, hogy a különböző képalkotó vizsgálatoknak más és más az érzékenységük. Fiatalkorban a mellek feszesek, mert dús a mirigyállomány, ám éppen ezért a korai elváltozást nehéz felismerni. Így a korai, nem tapintható daganatot képalkotó vizsgálatok vesznek észre – húzta alá, kiemelve, hogy egy 1-másfél centis daganatot ugyanakkor már kitapintással észre lehet venni. Hangsúlyozta azt is, hogy a korai és kisebb méretű daganatok jó prognózisúak és nagy részük gyógyítható, azonban mégsem 100 százalékos a gyógyulás esélye, hiszen kisméretű daganat esetében is létezik agresszív biológiai viselkedés – magyarázta az igazgató.

Az igazgató hozzátette azt is: a helytelen életmód, az elhízás felelős lehet a daganatos megbetegedésekért. Az is tény, hogy azok a nők, akik nem szültek és nem voltak terhesek életükben, veszélyeztetettebbek, mint azok, akik korábban már szültek – fogalmazott dr. Dank Magdolna.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL