Folytatódhat a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés

2020. július 24. 15:19 | behir

Az Európai Unió a járványra való tekintettel fél évvel engedélyezte a határidő meghosszabbítását.

Szombat óta folytatódhat a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés. Az egymillió aláírás már megvan, most a területi kritérium teljesítése a cél.

Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó mellett Bölöni László, romániai magyar futballedző is támogatta a kezdeményezést – mondta el Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja a Magyar Televízióban. Kiemelte, hogy a fél éves hosszabbításban egy európai szakaszt nyitnak, Magyarországról ugyanis már összegyűlt a kellő aláírásszám. Hozzátette, hogy a külföldiek az irdala.hu weboldal nemzetközi megfelelőjén tudják támogatni a kezdeményezést.

– Magyarországról, Romániából és Szlovákiából továbbra is érkeznek az aláírások, a Kárpát-medencén túli területekről pedig azokból az országokból érkeznek a szavazatok, amelyekben van nemzeti régió, így például Németországból – fogalmazott Dabis Attila. Mint mondta,  a külföldi szavazatok többsége Bajorországból érkezik, de Írországból, Spanyolországból, Finnországból és Svédországból is sokan támogatják a kezdeményezést.

November hetedikéig még négy európai uniós tagállamból legalább a minimum aláírásszámnak be kell érkeznie. Az összeurópai kampányra az uniós vezetőkkel való tárgyalások miatt van szükség, nagy társadalmi támogatottság ugyanis legitimzálhatja a kéréseket.

Forrás: hirado.hu

FEL