Folklór és igazi népi hagyományőrzés - magyar népzenei találkozó lesz

2016. július 2. 11:16 | Horváth Szabolcs

Jövő héten felpezsdül az élet Mezőmegyeren. A hangulat és az igazi folklór felelőse pedig a II. Kárpát- medencei Magyar Népzenei Találkozó és az I. Kárpát- medencei Fazekas Találkozó.

A mai napon hagyományos módon népviseletbe öltözve, lovaskocsival járták a várost a fesztiválon is fellépő táncosok, zenészek, akik ízelítőt adtak abból mi is várja majd a nagyközönséget.

Ének, élő népzenei kíséret és jó hangulat a lovas kocsin. Már útközben gazdára találtak az első szórólapok is.

Így érkeztek meg a csabai piacra a folklór, az igazi hagyományőrzés hírnökei, akik az egész szombati vásárt körbejárták és hirdették a népzenei találkozót. Útjuk közben még egy-két helyen táncra is perdültek, sőt a vásárlók közül is volt aki becsatlakozott.

Sokan figyeltek fel erre a díszes menetre és még olyanok is voltak akik tapssal jutalmazták őket.

- Most lesz három napos találkozó Mezőmegyeren és ez nagyon jó dolog! Össze tartja a nemzetet is úgy gondolom- mondta egy járókelő.

Manapság ritkán látni ilyen felvonulást, ilyen jellegű élő reklámot egy-egy fesztiválról. Ez is meghozta hozzá az érdeklődők kedvét.

- Tetszett, abszolút tetszett! Egy teljesen más világ, de sok ember befogadja ezt szerintem. Úgyhogy érdekes és végül is új dolog úgy gondolom- nyilatkozta a piac egyik dinnye árusa Gazsi Lajos.  

A három napos rendezvénynek nem csak az a különlegessége, hogy a régi nagy Magyarország teljes területéről érkeznek népzenészek, táncosok sajátos öltözékben, nem mindennapi hangszerekkel, hanem az is, hogy még a népi mesterségeket is ki lehet majd próbálni.

- Nagyon sok programmal várjuk a kedves érdeklődőket. Táncházzal, népzenével, koncertekkel és minden gyermek programmal, felnőtteknek szóló előadásokkal. Maga a találkozó Kárpát- medencei, tehát Felvidékről, Erdélyből és Dél- vidékről is várunk együtteseket, koncerteket, úgyhogy tényleg színes és különleges lesz ez a találkozó- mondta Garai Éva a II. Kárpát- medencei Magyar Népzenei Találkozó és I. Kárpát- medencei Fazekas Találkozó projektvezetője. 

A jó hangulat elengedhetetlen részét képezi majd az élő népzene. Hat lukú furulyával felvértezve - amivel moldvai zenéket játszanak- követte a menetet Pribojszki Ferenc népzenész, aki azt is elmondta kopzával és nagy dobbal játszanak akkor, amikor a moldvai tánc stílus aláfestéseként húzzák a talpalávalót a táncosoknak. Emellett cimbalom körök, hegedűvel, brácsával is megérkeznek majd a fesztiválra és több hanszeres zenészként ő is helyet foglal majd a színpadon.        

A II. Kárpát- medencei Magyar Népzenei Találkozó és I. Kárpát- medencei Fazekas Találkozó Július 8-a és 10- e között lesz Mezőmegyeren.

 

FEL