Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom

2019. október 4. 07:33 | Behir.hu

A Majsai Kertben több generáció tudása különleges technológiával ötvöződik.

Az egyre hosszabbra nyúló magyar nyár egyik slágere a zöldségek között újra meg újra az orosházi paradicsom, amely az ízével a főváros több helyén is könnyedén veri a mezőnyt – olvasható a Sokszínű Vidék cikkében. Mint írják, sokan kimondottan az orosházi paradicsom kedvéért keresnek fel egy-egy árusító helyet. Ilyen az Etele úti zöldséges is, ami fogalom Budapest legnépesebb kerületében: tulajdonosa a békési városból származik, onnan hozza napi szinten a friss árut. 

A Majsai-kert tulajdonosa, Majsai Zoltán édesapja is paradicsomtermesztéssel foglalkozott, aki azt követően kezdett kertészkedni, hogy hentesként mindenét elvették, nem maradt más lehetősége. Nyolcvan éves koráig ezzel foglalkozott, közben fia is fokozatosan belefolyt a munkálatokba, később mezőgazdasági mérnök lett. Majsai Zoltán felesége is a családi üzletben tevékenykedik és büszkén említi fiát, Balázst, lányát, Szilviát és vejét, Csizmadia Tamást, akik valamennyien növénytermesztéssel foglalkozó, idegen nyelvet beszélő mérnökök lettek.

A tulajdonos arról is beszélt, hogy korábban csak kis területen termesztettek, a kárpótláskor azonban nagyobb földhöz jutottak és minden pályázati lehetőséget kihasználtak. Ma már 12 hektárnyi üvegházban találni paradicsomot a Majsai Kertben, ahol a családfő elmondása szerint intenzív, fűtött termesztés adja az alapot. Mint mondja, vízkultúrás rendszerben folyik a termesztés, vagyis a föld fölötti kókuszrostban, tálcán, mindent számítógép vezérel. Nyolcféle paradicsom terem a kertben, a koktéltól a cherryn és a fürtösön át a bogyósig és a kígyóuborkáig.

A Majsai Kert 100 főt alkalmaz télen-nyáron, mint mondják, itt nincs megállás. Egységben az erő alapon, több kertészet összeállásával alakították meg a Trivega Termékértékesítő Szövetkezetet, amelyben így már összesen 40 hektárnyi üvegházban folyik a termesztés. A logisztikai háttér közös megteremtésével többek között Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban is értékesítik a zöldségeket; nagyobb üzletláncok vásárolják fel a 70 százalékát.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

FEL