Fókuszban a női szerepek

2016. július 2. 08:51 | Laczkó Viktória

Idén 30 éves a békéscsabai felsőoktatás. A jubileumi rendezvénysorozatba illeszkedik az Andragógusok Nyári Akadémiája, melynek témája a női szerepek volt.

A kétnapos eseményen részvevők közérthető nyelven ismerhették meg, milyen módon jelenik meg a felnőttképzésben a női szerep és szerephez tartozó feladatok. Az Andragógusok Nyári Akadémiának, vagyis az ANYÁ-nak a békéscsabai Szent István Egyetem adott otthont.

- Az ANYA egy olyan szerepet vállalt föl, hogy közérthető nyelven mondja el mindenkinek azt, hogy a női szerep és ennek a női szerepnek a feladata a felnőttképzésben milyen módon jelenik meg - mondta el Malatyinszki Szilárd, a Békés Megyei Tudományos Testület titkára. Az ANYA a tudományt próbálja közelebb vinni a lakosokhoz. De lehetőséget nyújt a kutatási eredmények bemutatására is. Hozzátette: - A női szerepek maga a téma. Éppen ezért a kozmetikát sem tudjuk elhanyagolni, de a női szerepek megjelennek a vadászatban is. De szociológus és pszichológus is beszél a szerepekről. Azt lehet mondani, hogy nem a bulvár témát foglaljuk össze, hanem tudományos, szakmai szempontból tekintünk emészthető formában a női nemre és kiemeljük ennek a jelentőségét.

A békéscsabai felsőoktatás idén ünnepli 30. évfordulóját. A harmadik alkalommal, idén Békéscsabán megrendezett, kétnapos nyári akadémia illeszkedik a Szent István Egyetem által szervezett jubileumi programok sorozatába - fogalmazott Árpási Zoltán a Szent István Egyetem, Gazdasági Campusának oktatási dékánhelyettese. - Úgy gondolom, hogy fontos az, hogy nemcsak a diákok és a hallgatóink vesznek részt ezeken a rendezvényeken, hanem bárki, akit érdekel. Egyfajta nyári egyetem formájában olyan aktuális, érdekes kutatásokat, információkat hallhat itt, amire máshol nincs lehetőség. A dékánhelyettes hozzátette az ANYA az esemény egyik tartópillére.

Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük volt kötetlen beszélgetésre is az előadókkal.

 

FEL