Fokozott figyelemmel közlekedjünk az aratást végző munkagépek miatt!

2021. július 9. 14:56 | behir.hu

Országszerte felgyorsult az aratás, ezért gyakrabban közlekednek a közutakon mezőgazdasági munkagépek és vontatók.

 

– Az idén csaknem másfél millió hektáron aratnak, ami az ország területének 16 százaléka. Az őszi árpa nagy részével már végeztek, az őszi káposztarepce, az őszi búza betakarítása nemrég kezdődött, a rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab ezután következik. Az aratás a közlemény szerint még 3 hétig tarthat, a NAK ezért türelmet és körültekintést kér azoktól, akik vezetés közben kombájnnal, traktorral, szállítójárművel találkoznak – olvasható a kamara közleményében. Mint írták, a munkagépek lassan haladnak, ezért feltorlódhat mögöttük a forgalom, előzni viszont csak óvatosan, jól belátható útszakaszon lehet, nagy oldaltávolságot tartva.

Mezőgazdasági járművel mindenütt lehet közlekedni, ahol azt a KRESZ kifejezetten nem tiltja. A mezőgazdasági munkákra használt járművek óránként maximum 25 kilométeres, mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométeres sebességgel mehetnek.

– A jelzőfényeknek nem szabad takarásban lenniük, a kombájnokról pedig le kell szerelni a vágóasztalt – hívta fel a tulajdonosok figyelmét a kamara.

Forrás: Agrárkamara

További programok »

FEL