Fogolyszökés - öt év alatt tizenhárman

2017. szeptember 15. 10:28 | Szabó Rita

Magyarországon az elmúlt öt évben összesen tizenhárman szöktek meg a fogva tartásból, főképp külső helyszínről, munka közben. Ez a szám egyáltalán nem nagy, különösen, ha tudjuk, a munkára kötelezhető elítéltek átlaglétszáma tavaly több mint tízezer fő volt, a gazdasági társaságok ebből több mint 4500 fogvatartottnak biztosítottak munkát.

Munka közben szökött meg egy fogvatartott csütörtök délután. A csalás miatt elítélt férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai létesítménye melletti parkban játszotta ki felügyelőinek éberségét. Néhány napja pedig Győrben vetett véget önkényesen a büntetésének egy elítélt.

A rabot ezúttal csak tanúként hallgatták volna meg a Győri Járásbíróságon, aki a büntetés-végrehajtás munkatársának figyelmetlenségét használta ki. A 33 éves férfi bűnlajstroma igen gazdag: rablás, lopás, testi sértés és közokirat-hamisítás miatt is felelnie kellett, 12 év börtönre ítélték, amelyből eddig mindössze három évet ült le. A hatóságok jelenleg is nagy erőkkel keresik mindkét fogolyt.

Magyarországon az elmúlt öt évben összesen tizenhárman szöktek meg a fogva tartásból. Többségük a büntetés-végrehajtás (bv.) munkáltatási programjairól, külső helyszínről menekült el. Ez a szám csak elsőre tűnhet soknak, ugyanis a munkára kötelezhető elítéltek átlaglétszáma tavaly több mint tízezer fő volt, a gazdasági társaságok ebből több mint 4500 fogvatartottnak biztosítottak munkát. – Hosszú évek óta prioritást jelent, hogy a munkaképes elítéltek mindegyike dolgozzon. A foglalkoztatási rátájuk – amely magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is – meghaladta a 91 százalékos szintet – tájékoztatta a Magyar Időket Orosz  Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályának szóvivője.

A Szegedi Fegyház és Börtön az ország egyik legnagyobb fogvatartotti létszámmal bíró, összesen három objektumból álló bv. intézete. Körülbelül 1200 fogvatartott van itt, átlagosan 400 elítéltet foglalkoztatnak naponta, 20 százalékukat külső, az intézet területén kívüli munkahelyen. A fogvatartottak által végzett tevékenységek sokrétűek: parkot gondoznak, a mosodán dolgoznak, de a faipari tanszergyártás és sütőipari késztermék előállítása is a feladataik közé tartoznak.

Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a büntetésüket, és egy éven belül szabadulnak. Őrzésük és ellenőrzésük ugyanakkor nem kis feladat. – A szigorú szabályok miatt mondhatni lehetetlen megszökniük, szinte hermetikusan le vannak zárva – részletezte Babos Imre, a MEM-Logo Tex Kft. ügyvezetője. A mosodában dolgozó elítéltek között civilek is vannak, akik speciális képzést kaptak.

Az ilyen gazdasági társaságok az egész országot behálózzák, az viszont, hogy valakinek sikerül megszöknie, ritka.

– 15 éve foglalkoztatunk falon belül és kívül elítélteteket, még sosem „szökött meg” senki– mondta a Magyar Időknek Gajdácsi Károly. A műanyag és autó elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó társaság arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy azonos felelősségű munkát osszanak ki, és ne legyen alá-fölérendeltség.

Sőt, a cég a későbbiekben is lehetőséget ad ezeknek az embereknek, szabadulásuk után tovább folytathatják a munkát.

Forrás_Magyar Idők

További programok »

Kék hírek

FEL