Fogadj örökbe! – Ha lehet, válasszunk menhelyről kutyát

2019. március 21. 09:08 | Szabó Rita

A Nébih új, ingyenes kiadványt jelentetett meg, amely a kutyák örökbefogadásához nyújt átfogó segítséget a felelősen gondolkodó gazdáknak. A Fogadj örökbe! útmutató célja, hogy fejlessze a hazai állattartási kultúrát.

A kiadvány arra ösztönzi a felelős állattartókat, hogy négylábúak választásakor inkább az örökbefogadás mellett döntsenek, hiszen sok kutya vár gazdára a menhelyeken és gyepmesteri telepeken. A Csabai Állatvédők egyesületi titkára megkeresésünkre elmondta, támogatják a kiadványt és a benne leírtakkal is egyetértenek.

Gubis Katalin beszélt a tapasztalatikról is, ugyanis jelenleg nagyon kevés kutyát fogadnak örökbe. Elmondása szerint míg néhány évvel ezelőtt havonta akár harminc négylábút is örökbe adtak, addig mára ez a szám megcsappant – véleménye szerint ez az egyesület örökbeadási szabályainak szigorításával függ össze, hiszen az állatvédők nagyon megválogatják, kinek adják oda a hosszú időn át gondozott, ivartalanított négylábúakat.

 

Fotó: Tóth Áron

 

A szigorításra azért volt szükség, mert a kutyák nagy része rövid vagy hosszabb idő elteltével visszakerült a menhelyre. Az örökbefogadás kapcsán két komoly változás történt az egyesületnél. Az egyik szigorítás, hogy vidékre nem adnak ki kutyát, mert az állatok sokszor megszöknek és ebben az esetben a kutyáknak nincs esélyük visszatalálni a menhelyre.

A másik komolyabb feltétel az, hogy hetven év feletti idős embereknek nem adnak ki négylábút, csak abban az esetben, ha az idős ember egyik hozzátartozója vállalja a kutya gondozását, évenkénti oltatását és orvosi ellátásait - fűzte hozzá az állatvédő.

 

Fotó: Tóth Áron

 

Gubis Katalin hozzátette: azt tapasztalják, hogy a kutyákkal nem mindenhol bánnak családtagként. Az állatvédő azonban minden felelősségteljes gazdát arra bíztat, hogy ne szaporítótól vásároljon kutyát, hanem inkább fogadjon örökbe egy négylábút a menhelyekről.

– Menhelyi kutyák örökbefogadása esetén elsősorban az örökbefogadó lelke fejlődik pozitív irányba azáltal, ha megment egy állatot. Ez azt is jelenti, hogy annak a kutyának a helyére jöhet a következő. A menhelyek befogadóképessége sajnos nem végtelen, mint azt sokan gondolják – tájékoztatott Csabai Állatvédők egyesületi titkára.

 

 

Az állatvédőknek segítségre van szükségük!
Évente 550-600 kutya és 100-110 cica befogadásáról, ellátásáról, gyógykezeltetéséről, ivartalanításáról kell gondoskodniuk. Élelmezési és állatorvosi költségeik havonta közel 1 millió forintba kerülnek!
Ez úton is kérik, hogy az ADÓ 1 százalék utalásával segítsék munkájukat!
Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete
Adószám: 18383128-2-04

További programok »

Békéscsaba

FEL