Filmvásznon Desmond Doss története

2017. január 28. 10:15 | Zsíros András

Bár megtagadta a fegyveres szolgálatot, 1945-ben mégis Amerika legmagasabb katonai elismerésével, a Kongresszusi Becsület Érdemrenddel tüntették ki Desmond Doss tizedest. A harcmezőn sebesült bajtársai életét vallásos meggyőződésből mentő szanitéc történetéről film készült, amire a Hetednapi Adventista Egyház hívta fel a figyelmet.

A második világháború egyik legvéresebb ütközetét, a Japán elleni okinavai támadást mutatja be Mel Gibson legújabb filmje, amiben egy fegyver nélküli katona a sajátját kockáztatva közel száz katona életét menti meg. Desmond Doss adventista vallású volt, akinek története és hitbeli elkötelezettsége még ma is megdöbbentő és elgondolkodtató.

Fürj György, a Hetednapi Adventista Egyház Békéscsabai Gyülekezete lelkipásztora úgy véli: - Ez egy szemléletformáló film. Egy olyan értéket mer felvállalni, ami nem biztos, hogy népszerű. Nevezetesen, hogy háborúban vagy erőszakos körülmények között valaki, akár önmagát kiszolgáltatva is merjen szelíd, erőszakmentes lenni. Másrészt pedig egy hívő embernek egy emberfeletti teljesítményéről szól a történet, ami – ahogy ő gondolta – nem is az ő teljesítménye volt.

A film népszerűsítésében világszerte, így Magyarországon is közreműködik a Hetednapi Adventista Egyház. A történet ugyanis a háború borzalmainak bemutatásával mégis olyan üzenetet fogalmaz meg, ami a felekezet nézeteit közvetíti. - A brutalitás ellenére, ami a filmnek szükségszerű velejárója, hiszen a háború egyik legvéresebb helyszínét mutatja be, annak ellenére az üzenete az épp az ellenkezője. Tehát hogy egy ember, aki nem akar megölni másokat, akkor sem, hogyha a felettesei erre parancsolják - fogalmazott Egyed Zolt, programszervező.

A filmet három kategóriában is jelölték Golden Globe-díjra. A vetítést Békéscsabán egy héttel meghosszabbították, így február elsejéig még biztosan látható lesz a vásznon a fegyvertelen katona története.

FEL