Lépjünk közbe, ha csúfolnak, kiközösítenek egy gyermeket, mert elkapta a vírust

2020. szeptember 28. 10:48 | behir

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egyre több helyről kap jelzést azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek között terjed egymás csúfolása, bántása, kiközösítése, zaklatása, ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust.

– A kortárs bántalmazásnak ez a formája (vírus bullying) éppúgy megengedhetetlen, mint bármilyen más fizikai, érzelmi vagy verbális erőszak. A felnőttek felelőssége, hogy az ilyen eseteket a lehető leggyorsabban leállítsuk! – írják közösségi oldalukon.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány arra kér mindenkit, minden szülőt, tanárt, óvodapedagógust és gyerekekért felelős felnőttet, hogy ha azt veszik észre, hogy a gyerekek körében megjelenik a vírus miatti zaklatás, akkor:

– a lehető leghamarabban lépjenek közbe, és tegyék egyértelművé, hogy senkit nem szabad amiatt bántani, mert ő, vagy valamely hozzátartozója beteg lett;

– a gyerekekkel beszélgessenek arról, hogy miért nincs rendben, ha valakit megszégyenítenek egy állapot, helyzet (betegség) miatt (ez áldozathibáztatás);

– fokozottan figyeljenek oda a gyerekközösségeken belül arra, hogy az egymás iránti szolidaritás, a megértés és az empátia ebben a mostani helyzetben is jelen legyen, ne tűnjön el;

– adjanak helyet és időt arra, hogy a gyerekek nyiltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról – ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.

Mutassunk jó példát a gyerekeknek!

További programok »

Életmód

Borúsabb idő várható a hosszú hétvégén

Felhősebb, borúsabb idő várható a hosszú hétvégén. Október 23-án, pénteken még több lesz a napsütés, utána viszont több helyen esőre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2020. október 22. 20:13
FEL